Ετοιμη για αύξηση της προσφοράς πετρελαίου η Σ. Αραβία αν χρειαστεί

Παρασκευή, 16 Μαΐου 2008 20:47
UPD:21:38

Η Σαουδική Αραβία θα καλύψει «την όποια ζήτηση πετρελαίου» εκ μέρους των πελατών της, δήλωσε από το Ριάντ ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλι αλ-Ναίμι.

«Η οποία ζήτηση για επιπλέον παραγωγή ποσότητας από τους καταναλωτές θα καλυφθεί αμέσως» σημείωσε ο Σαουδάραβας υπουργός ερωτηθείς για το τι προτίθεται να κάνει σχετικά με αίτημα των ΗΠΑ για μεγαλύτερη παραγωγή.

Πρόσθεσε ακόμη πως η χώρα του έχει ενισχύσει την παραγωγή της κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως από τις 10 Μαΐου και γνωστοποίησε πως ως εκ τούτου η παραγωγή θα ανέλθει στα 9,45 εκατ. βαρέλια, ημερησίως, από τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα πάντως έκρινε ισορροπημένη την προσφορά και τη ζήτηση «μαύρου χρυσού» σήμερα στις διεθνείς αγορές του προϊόντος.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερ, η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει μεταγενέστερα να αυξήσει τη δυναμικότητα της παραγωγής του σε 12,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας Aramco, έχει ανακοινώσει σχέδια να προχωρήσει αυτήν την εβδομάδα στη λειτουργία δύο νέων διυλιστηρίων δυναμικότητας 400.000 βαρελιών ημερησίως, ένα σε συνεργασία με τη γαλλική Total ενώ το δεύτερο με την αμερικανική ConocoPhilips.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα