Ευφορία στην Ευρώπη

Αντίστροφο κλίμα στη Wall Street
Σάββατο, 17 Μαΐου 2008 00:01

ΜΕΓΑΛΕΣ προσδοκίες για τις εταιρικές κερδοφορίες και φημολογία για νέες συγχωνεύσεις και εξαγορές, μετά το διπλασιασμό των κερδών της Brirtish Airways και τις ελκυστικές προσφορές για την British Energy Group, πυροδότησαν ευφορία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Αντίστροφο ήταν το κλίμα στη Wall Street αντανακλώντας τα διαφορετικά σενάρια που προσφέρουν για την οικονομική τους δραστηριότητα Ευρώπη και ΗΠΑ.

Το υψηλό ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου και η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο κατώτερο 28 χρόνων στις ΗΠΑ έδωσαν μια καλή δικαιολογία στους επενδυτές να ρίξουν τους αμερικανικούς δείκτες από το υψηλότερο πολλών μηνών της προηγούμενης συνεδρίασης.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,84% στις 6.304,30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κέρδισε 0,41% στις 5.078,04 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX με κέρδη 1,07% έκλεισε στις 7.156,55 μονάδες.

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν και σε εβδομαδιαία βάση οι ευρωπαϊκοί δείκτες με το FTSE 100 να ενισχύεται 1,02%, τoν CAC 40 2,37% και τέλος τον DAX 2,19%.

Η British Airways σημείωσε το ισχυρότερο ράλι των τελευταίων δύο εβδομάδων, καθώς τα κέρδη της στο σύνολο της χρήσης υπερδιπλασιάστηκαν και η British Energy, η μεγαλύτερη βρετανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας κινήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας.

Ανοδικά κινήθηκε και η STMicroelectronics, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στην Ευρώπη, καθώς αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών του κλάδου είναι ιδιαίτερα χαμηλές και αντανακλούν τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης, υποδεικνύοντας σημαντικό περιθώριο ανόδου.

Κέρδη κατέγραψε τέλος η Metro, μετά την αναβάθμιση της σύστασης για τις μετοχές της εταιρείας λιανικής πώλησης τροφίμων από τη UBS σε «overweight» από «underweight».

Τέλος, των κερδών στον ενεργειακό κλάδο για όγδοη συνεχή εβδομάδα ηγήθηκε η Royal Dutch Shell, μετά το νέο ράλι της τιμής του αργού κοντά στα 128 δολάρια το βαρέλι.

Των απωλειών στην άλλη όχθη ηγήθηκαν ο τραπεζικός κλάδος και ο τομέας λιανικής μετά την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε χαμηλό 28 ετών και τη σύσταση της Merrill Lynch για πώληση των μετοχών κάποιων τραπεζών. Ο Nikkei υποχώρησε κατά 0,23% στις 14.219,48 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα