Τη συνέχιση της καταβολής ενισχύσεων στους καπνοπαραγωγούς έως το 2012, αλλά και την επέκταση της χρηματοδότησης του Κοινοτικού Ταμείου Καπνού επίσης μέχρι το 2012, ενέκρινε σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τη σχετική έκθεση εκ μέρους της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου εισηγήθηκε ο Ιταλός ευρωβουλευτής Σέρτζιο Μπερλάτο.
Σύμφωνα με τον προηγούμενο κανονισμό του 2003, η ενίσχυση στους παραγωγούς ακατέργαστου καπνού προβλεπόταν έως το 2009, ενώ μετά τη σημερινή ψηφοφορία οι καπνοπαραγωγοί θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις επιδοτήσεις τους για τρία επιπλέον έτη.
Υποστηρίζοντας τη σχετική τροπολογία ο εισηγητής Σέρτζιο Μπερλάτο ανέφερε ότι «μετά το 2004 έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις ιδίως στον τομέα των οπωροκηπευτικών. Είναι σκόπιμο επομένως να μην πέσουν οι παραγωγοί ακατέργαστου καπνού θύματα δυσμενούς διάκρισης σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους γεωργούς».
Σχετικά με το Κοινοτικό Ταμείο Καπνού (ΚΤΚ), ο προηγούμενος κανονισμός του 2007 προέβλεπε τη μεταφορά του 5% της ενίσχυσης για τον καπνό στο συγκεκριμένο Ταμείο για τα έτη 2008 και 2009. Με τη σημερινή ψηφοφορία οι ευρωβουλευτές επέκτειναν την ενίσχυση του Ταμείου έως το 2012, αυξάνοντας σε 6% το ποσοστό της ενίσχυσης για τον καπνό.
Όπως εξηγεί στην αιτιολογική του έκθεση ο εισηγητής, ο αποκλειστικός ρόλος του Κοινοτικού Ταμείου Καπνού είναι να προωθεί πρωτοβουλίες ενημέρωσης σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες των προϊόντων καπνού.
Ο κ. Μπερλάτο υποστηρίζει με την έκθεσή του ότι «οι δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το ΚΤΚ απεδείχθησαν εξαιρετικά επιτυχείς, αποτελούν δε θετικό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ της γεωργικής πολιτικής και της πολιτικής στον τομέα της υγείας».
Μετά την ψηφοφορία η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή, η οποία συμμετέχει στην Επιτροπή Γεωργίας και είχε υποστηρίξει τη μεταφορά πόρων για το ΚΤΚ, δήλωσε πως «η συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου Καπνού, με τη βοήθεια του οποίου ενημερώνονται οι πολίτες για θέματα υγείας, είναι ιδιαίτερα σημαντική πολιτική».
Κατά την άποψη της κ. Μπατζελή, η πολιτική αυτή θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα γεωργικά προϊόντα όπως το κρέας και οι λιπαρές ουσίες, η κατάχρηση των οποίων έχει επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών.
«Διατροφη, Υγεία, Γεωργία, είναι το νέο τρίπτυχο που θα σηματοδοτήσει την πολιτική μας» συμπλήρωσε η κ. Μπατζελή.
ΑΠΕ-ΜΠΕ