Ιαπωνία: Στο 5% η αύξηση των εξαγωγών

Πέμπτη, 22 Μαΐου 2008 07:51

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ αύξηση από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών εμφάνισαν τον Απρίλιο οι εξαγωγές της Ιαπωνίας, καθώς οι φορτώσεις στην Ασία και τις αναδυόμενες αγορές βοήθησαν τη χώρα να εξισορροπήσει τη μείωση των εξαγωγών της στις ΗΠΑ.

Οι εξαγωγές, μοχλός ανάπτυξης πλέον του ημίσεως της οικονομίας της χώρας, αυξήθηκαν 4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από αύξηση 2,3% τον Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο 17 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι οι ιαπωνικές εξαγωγές θα σημείωναν αύξηση 2,5%.

Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν για όγδοο μήνα, διευρύνοντας τη χειρότερη συνεχιζόμενη επίδοσή τους από το 2004, καθώς το γιέν κινήθηκε ανοδικά και η ύφεση στην αγορά κατοικιών περιόρισε τη ζήτηση για αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά στη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ιαπωνίας. Η ανάπτυξη στην Κίνα και η έκρηξη της αγοράς εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής στη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή βοήθησαν τις εξαγωγικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Matsushita Electric Industrial Co. και της Komatsu Inc. να αντισταθούν της αμερικανικής μείωσης.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 102,84 ανά δολάριο στις 12:24 μ.μ. στο Τόκυο από 103,07 γιέν που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας της Ιαπωνίας αυξήθηκε 5 μονάδες βάσης στο 1,655%.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 11,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος καθώς οι τιμές του πετρελαίου αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, περιορίζοντας το εμπορικό πλεόνασμα κατά 46,3% στα 485 δισ. γιέν (4,7 δισ. δολ.) σύμφωνα με το υπουργείο. Οι οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα θα διαμορφωνόταν στα 739 δισ. γιέν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα