Αποζημιώσεις από προμηθευτές ηλιελαίου ζητούν σούπερ μάρκετ

Πέμπτη, 22 Μαΐου 2008 09:52

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ αξιώσεις έναντι παραγωγών - προμηθευτών ηλιέλαιου εγείρουν εταιρείες του οργανωμένου λιανεμπορίου, για την κάλυψη της οικονομικής ζημίας που υπέστησαν από το νέο διατροφικό σκάνδαλο.

Πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι η απόσυρση του συνόλου των ηλιέλαιων -επώνυμων και private label- από τα ράφια των σούπερ μάρκετ στις περισσότερες των περιπτώσεων συνοδεύεται από ενημερωτικά έγγραφα των αλυσίδων προς τους προμηθευτές τους, στα οποία γίνεται λόγος για την καταβολή αποζημιώσεων, αξίας αντίστοιχης των διαφυγόντων κερδών.

Γνωστά στελέχη του λιανεμπορίου, στα οποία απευθύνθηκε η «Ν», δήλωσαν ότι στις προθέσεις τους είναι να επιμείνουν στην κάλυψη της όποιας οικονομικής επιβάρυνσης έχουν υποστεί, τόσο από το «πάγωμα» των πωλήσεων σε μια κατηγορία προϊόντων με υψηλή ζήτηση, όσο και από το κόστος logistics που συνεπάγεται η απόσυρση των ύποπτων προϊόντων και η επανατοποθέτησή τους μετά από σχετικό έλεγχο.

Τα ίδια στελέχη διευκρινίζουν ότι για το σκοπό θα ζητήσουν απαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών για τις παροχές και τις εκπτώσεις του 2008, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη ένας εκ των προμηθευτών του λιανεμπορίου κατέβαλε τα πρώτα ποσά σε μεγάλο πελάτη του, ως αποζημίωση.

Χθες πάντως ο ΕΦΕΤ διέταξε την άμεση απόσυρση από την αγορά του συνόλου του ραφιναρισμένου ή ακατέργαστου ηλιελαίου, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης ή το βαθμό επιμόλυνσης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η επανατοποθέτηση ηλιέλαιων στην κατανάλωση θα γίνεται μετά από αξιολόγηση από τον ΕΦΕΤ των στοιχείων που θα υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις και θα αποδεικνύουν ότι δεν υφίσταται επιμόλυνση με ορυκτέλαιο. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι οι πρώτες συσκευασίες ελεγμένου ηλιέλαιου θα τοποθετηθούν στα ράφια της λιανικής στα τέλη του μήνα.

Ο ΕΦΕΤ

Στη νέα διατροφική κρίση αναφέρθηκε και χθες ο εκτελών χρέη προέδρου του ΕΦΕΤ, κ. Α. Ζαμπέλας, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να διευκρινίσει πότε το Γενικό Χημείο του Κράτους θα έχει τα πρώτα αποτελέσματα για τυχόν επιμόλυνση και σε τυποποιημένα τρόφιμα, ενώ δήλωσε ότι επίσημη ενημέρωση δεν έχει και σχετικά με τις πληροφορίες περί κρυμμένου τιμολογίου μεγάλης εταιρείας του κλάδου, από το οποίο προκύπτει η διακίνηση 10.000 τόνων ουκρανικού ηλιέλαιου.

Ο κ. Ζαμπέλας αποκάλυψε πάντως τον εντοπισμό νέας παρτίδας ύποπτου ηλιέλαιου, βάρους 1.000 τόνων, που εισήχθη στις 7 Ιανουαρίου 2008 από την εταιρεία Αγροτική και αποσύρθηκε μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε.

Σχετικά με το φορτίο των 3.000 τόνων που παρελήφθη από την Σόγια Hellas στις 17 Μαρτίου 2008, σύμφωνα με τον κ. Ζαμπέλα, μετά το ραφινάρισμα η καθαρή ποσότητα που διακινήθηκε ήταν 2.885 τόνοι. Εξ αυτών, 2.000 τόνοι διακινήθηκαν στην εταιρεία Κορέ και το υπόλοιπο σε άλλες επιχειρήσεις, ενώ τόσο η Σόγια Hellas όσο και η εταιρεία Κορέ έχουν ξεκινήσει διαδικασία απόσυρσης από τις 19 Μαΐου. Σημειώνεται πάντως ότι από προληπτικό έλεγχο που έχει ήδη διενεργήσει ο ΕΦΕΤ στην Κορέ (14 Μαΐου), προέκυψε ότι έχουν δεσμευτεί μόλις 25,5 τόνοι τελικού τυποποιημένου προϊόντος.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Κορρές Φυσικά Προϊόντα διευκρίνισε με ανακοίνωσή της ότι ουδεμία σχέση έχει με την εταιρεία που φέρεται να έχει αγοράσει ποσότητες νοθευμένου με ορυκτέλαιο ηλιελαίου.

Αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Oικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ) κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος, επεσήμανε χθες ότι ήδη από το 1999 η ΟΚΕ είχε σταθεί ιδιαίτερα στο ζήτημα της πολυδιάσπασης των αρμοδιοτήτων του ΕΦΕΤ τονίζοντας ότι οξύνει τις ελλείψεις στον τομέα ελέγχου των τροφίμων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων σημείωσε ότι η διατήρηση παράλληλων αρμοδιοτήτων δημιουργεί προβλήματα, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ για την παραίτηση του προέδρου του ΕΦΕΤ υπογράμμισε ότι «η αλλαγή προσώπων είναι πάντα η εύκολη λύση, αλλά δυστυχώς γι΄ αυτούς που την επιβάλλουν είναι και η ανάδειξή τους ως μη ικανούς να εφαρμόσουν μια πολιτική που θα είναι εις όφελος των καταναλωτών και όχι των διαφόρων υπουργών ή άλλων συμφερόντων».

Ελαΐς Unilever

Δύο φορτία με ουκρανικό ηλιέλαιο εισήγαγε η Ελαΐς, μέσω του Τελωνείου Πειραιά από τις αρχές του χρόνου. Το πρώτο φορτίο εισήχθη στις 5 Ιανουαρίου 2008, αντιστοιχούσε σε 2.000 τόνους και μεταφέρθηκε από την Ουκρανία με το πλοίο Jordan Secondo και το δεύτερο εισήχθη στις 3 Φεβρουαρίου 2008, αφορούσε 950 τόνους και μεταφέρθηκε με το πλοίο Vardal.

Από την πλευρά της η Ελαΐς Unilever δηλώθηκε στη «Ν» ότι οι ανωτέρω ποσότητες όντως εισήχθησαν στην Ελλάδα από την Ουκρανία και ότι μετά από σχετικές αναλύσεις διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν επιμολυσμένες με ορυκτέλαιο.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ


Φουντώνουν οι πολιτικές κόντρες

Η ΥΠΟΘΕΣΗ με το επιμολυσμένο ηλιέλαιο τροφοδοτεί την πολιτική αντιπαράθεση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επικρίνουν την κυβέρνηση, για πλημμελή χειρισμό «ενός διατροφικού σκανδάλου».

Χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, ζήτησε από τον υπουργό Ανάπτυξης, Χρήστο Φώλια, να τον ενημερώσει και οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή, το απόγευμα.

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τον πρωθυπουργό «να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του απέναντι στην ελληνική οικογένεια, στον Έλληνα καταναλωτή».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «η ελληνική οικογένεια είναι ανυπεράσπιστη και για πολλοστή φορά, η κυβέρνηση της Ν.Δ, με βασική την ευθύνη του πρωθυπουργού, ούτε ανταποκρίνεται στην υποχρέωσή της να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία, ούτε μπόρεσε να εντοπίσει τις επικίνδυνες ουσίες».

Το ΚΚΕ έκανε λόγο για «διακοσμητικό ρόλο του ΕΦΕΤ» και σημείωσε ότι «αποτελεί πρόκληση και εμπαιγμό, που βαρύνει την κυβέρνηση, η παραπομπή του ελέγχου του ραφιναρισμένου ηλιέλαιου στις επιχειρήσεις που το παρήγαγαν και το διακίνησαν. Το ίδιο και οι «διαλέξεις» σχετικά με τη μικρή τοξικολογική επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού από την κατανάλωση του επιμολυσμένου ηλιελαίου».

Ο Συνασπισμός σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει πελώριες ευθύνες για το διατροφικό σκάνδαλο με το ηλιέλαιο», ζήτησε να κατατεθεί στη δημοσιότητα η λίστα των προϊόντων στα οποία χρησιμοποιήθηκε το επικίνδυνο ηλιέλαιο, τονίζοντας πως «οικονομικά συμφέροντα και συντεχνίες, υπό την ανοχή της κυβέρνησης, διαμορφώνουν στην πραγματικότητα την αγορά τροφίμων, αλλά και το πλαίσιο λειτουργίας του ΕΦΕΤ».

«Είμαστε ανοικτοί και πάντοτε πρόθυμοι να ενημερώσουμε τον οιονδήποτε, με ανοιχτά χαρτιά πάνω στο τραπέζι» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, μετά τη συνάντηση του με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Γιώργο Παπανδρέου.

Ο κ. Φώλιας, αναφερόμενες σε ενδεχόμενες επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία από το επιμολυσμένο ηλιέλαιο, επεσήμανε ότι όπως προκύπτει από τις αρμόδιες υπηρεσίες, «δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για κανέναν από τους συμπολίτες».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα