Γ. Αλογοσκούφης: Απαραίτητος ο διεθνής συντονισμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων

Ανάγκη δημιουργίας ενός νέου συστήματος παγκόσμιας διακυβέρνησης
Πέμπτη, 22 Μαΐου 2008 15:50
UPD:15:53

Στη σημασία του διεθνούς συντονισμού και της υιοθέτησης μιας κοινής διεθνής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, σε ομιλία του στο Center for Strategic and International Studies, στην Ουάσινγκτον.

Ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε την ανάγκη για «ένα καινούριο σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης, στο οποίο θα μετέχουν ενεργά όλες οι μεγάλες χώρες και υπερεθνικοί σχηματισμοί: Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και η Βραζιλία», υποστηρίζοντας ότι το υπάρχον σύστημα «έχει φθάσει στα όριά του».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η δημιουργία ενός νέου συστήματος θα επιτρέψει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα διεθνή οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Όπως υπογράμμισε, αυτό θα πρέπει να βασίζεται στην αντιπροσωπευτικότητα, προκειμένου να εκπροσωπούνται επαρκώς όλες οι χώρες, στον έλεγχο, δηλαδή να λογοδοτεί για τις ενέργειές του στη διεθνή κοινότητα, στην αποτελεσματικότητα όσον αφορά στα μέτρα που προωθούνται και στην επαρκή εποπτική εξουσία, για να διασφαλίζεται ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται θα εφαρμόζονται από όλους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι έχει ήδη επιτύχει ένα σημαντικό βαθμό αποτελεσματικής διακυβέρνησης, μπορεί, σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, να αποτελέσει ένα χρήσιμο παράδειγμα στη συζήτηση για την υιοθέτηση του νέου αυτού συστήματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα