Μνημόνιο Αναπτυξιακής Συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας υπέγραψαν στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, κ. Θ. Σκυλακάκης και ο Αναπληρωτής Διευθυντής (Deputy Assistant Administrator) της USAID/Ευρώπη και Ευρασία Thomas Fleetwood Mefford.
Η συνεργασία αφορά στην επιτάχυνση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμηση Ενέργειας (ΕΞΕ) σε χώρες-μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ουκρανία, ΠΓΔΜ, Σερβία.
Στο πρόγραμμα δράσης του έργου προβλέπονται 4 άξονες:
o Αξιολόγηση δυναμικού ΑΠΕ και πρόταση βιώσιμων έργων,
o Εξοικονόμηση Ενέργειας (ΕΞΕ) σε δημόσια κτίρια και κατοικίες,
o Ενσωμάτωση ΑΠΕ και ΕΞΕ στο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό,
o Τεχνική υποστήριξη και μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα ΑΠΕ και ΕΞΕ.
Φορείς υλοποίησης του προγράμματος είναι εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και της αμερικανικής η International Resources Group (IRG). Ήδη πραγματοποιήθηκε μια παρουσίαση του προγράμματος σε εκπροσώπους των χωρών - μελών της Ενεργειακής Κοινότητας στις 19-20/5/2008.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση του έργου θα έχουν εντοπιστεί επενδυτικές ευκαιρίες για αιολικά πάρκα, έργα μικρών υδροηλεκτρικών και βιομάζας, ισχύος περίπου 5.000 MW, που αντιστοιχούν σε επενδύσεις της τάξης των 6 δις €. Αντίστοιχα, θα έχουν εντοπιστεί επιχειρηματικές ευκαιρίες στον τομέα της ΕΞΕ σε κτίρια, για μονωτικά υλικά, ενεργειακά αποδοτικά κουφώματα, ηλιακά θερμικά συστήματα κ.λπ., που θα ενισχυθούν με πιλοτικές εγκαταστάσεις 2.000 τ.μ. ηλιακών συλλεκτών και 4.000 τ.μ. εξωτερικής θερμομόνωσης. Υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για σημαντικότατο έργο αναπτυξιακού χαρακτήρα το οποίο θα συμβάλει στην ενίσχυση των οικονομιών των χωρών της περιοχής προωθώντας ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.