Διευρύνονται τα κέρδη για το πετρέλαιο

Δευτέρα, 26 Μαΐου 2008 09:26
UPD:09:37

¶νοδο σημειώνουν οι τιμές πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης, για δεύτερη συνεχή μέρα, εξαιτίας των προβλημάτων στην τροφοδοσία αλλά και των εικασιών ότι το αποδυναμωμένο δολάριο θα παρατείνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα εμπορεύματα.

Η ημερήσια παραγωγή από τρεις πλατφόρμες άντλησης της Βόρειας Θάλασσας πιθανόν να μειωθεί κατά 138.000 βαρέλια για «αρκετές μέρες», έπειτα από διαρροή πετρελαίου, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο η StatoilHydro.

Στο μεταξύ, η παραγωγή πετρελαίου στο Μεξικό, τη δεύτερη μεγαλύτερη προμηθεύτρια των ΗΠΑ, υποχώρησε τον Απρίλιο σε χαμηλά άνω των 12 ετών, καθώς μειώθηκε σημαντικά η παραγωγή του μεγαλύτερου κοιτάσματος της χώρας.

Η τιμή του αργού στα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου ενισχύθηκε έως και 74 σεντς στα 132,93 δολάρια το βαρέλι, κατά τις μετασυνεδριακές ηλεκτρονικές συναλλαγές στο NYSE. Στις 1.07’ τοπική ώρα, στη Σιγκαπούρη, διαμορφώνονταν στα 132,88 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια του αργού αναρριχήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο ιστορικό ρεκόρ των 135,09 δολαρίων το βαρέλι, μετά τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψε το δολάριο έναντι του ευρώ. Οι τιμές εμφανίζονται διπλάσιες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και 20% υψηλότερες συγκριτικά με τις αρχές Μαΐου.

Στο ICE Futures Europe του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent για παράδοση τον Ιούλιο διαμορφωνόταν στα 132,30 δολάρια το βαρέλι. Την περασμένη Πέμπτη ανήλθε στο ρεκόρ των 135,14 δολαρίων το βαρέλι, προσπερνώντας ακόμα και την τιμή του αμερικανικού αργού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα