Σε χαμηλά έξι ετών οι μετοχές της China Mobile

Μετά την ανακοίνωση σχεδίων για αναδιοργάνωση των τηλεπικοινωνιών στην Κίνα
Δευτέρα, 26 Μαΐου 2008 10:59

Κατά τουλάχιστον 25 δισ. δολάρια υποχώρησε σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της China Mobile, μετά την ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης ότι σχεδιάζει να αναδιοργανώσει τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών προκειμένου να τονώσει τον ανταγωνισμό και να βοηθήσει τις μικρότερες επιχειρήσεις.

Οι μετοχές της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεφωνίας στον κόσμο – βάσει πελατών – σημείωσαν πτώση 7,5% στα 115,70 δολάρια Χονγκ Κονγκ, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι και πλέον ετών.

Η αναδιάρθρωση, που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της χώρας την περασμένη εβδομάδα, απειλεί την κυριαρχία της China Mobile, η οποία ελέγχει αυτή τη στιγμή τα δύο τρίτα περίπου της κινεζικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας.

Οι συγχωνεύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν, στο πλαίσιο των ανωτέρω σχεδίων, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν προς όφελος των μικρότερων εταιρειών, προσφέροντάς τους μεγαλύτερο μερίδιο σε μια αγορά 1,3 δισ. ανθρώπων. Η Goldman Sachs υποβάθμισε σήμερα τη μετοχή της China Mobile σε “sell”.

Βάσει των κυβερνητικών σχεδίων, οι μητρικές εταιρείες της παρόχου σταθερής τηλεφωνίας China Telecom θα αποκτήσουν δίκτυο κινητής τηλεφωνίας από τη μητρική της China Unicom, η οποία θα συγχωνευθεί με τη σειρά της με την εταιρεία που ελέγχει την China Netcom.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα