410 προτάσεις για έργα στην ακαδημαϊκή έρευνα στο πλαίσιο του ΕΟΧ

Δευτέρα, 26 Μαΐου 2008 13:33

Έληξε τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2008 η προθεσμία υποβολής προτάσεων Ανεξάρτητων Έργων καθώς και Ανεξάρτητων Έργων στοχευμένων στην Ακαδημαϊκή Έρευνα, στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), για την περίοδο 2004-2009.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ο συνολικός αριθμός των προτάσεων που κατατέθηκαν ανέρχεται σε 410.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εγκρίθηκε το Νοέμβριο του 2007 και προκηρύχθηκε στις 10-1-2008, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν προτάσεις για συγχρηματοδοτούμενα έργα συνολικού προϋπολογισμού 38,25 εκατ. ευρώ.

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν εθνικοί, περιφερειακοί και τοπικοί φορείς (με τη μορφή ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Οι τομείς προτεραιότητας αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης, τη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και την υγεία και τη φροντίδα του παιδιού. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από έργα υποδομής, εντάσσονται και πρωτοβουλίες που επιτρέπουν την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας μας.

Η πρωτοβουλία αυτή ενθαρρύνει την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των κρατών - μελών του ΕΟΧ, της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) και των δικαιούχων κρατών, με στόχο να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις και να προωθηθεί η ανταλλαγή γνώσεων και τεχνογνωσίας.

Για πρώτη φορά μάλιστα σε εθνικό επίπεδο, δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχουν πιλοτικά και ΜΚΟ, ως φορείς υλοποίησης και ως εταίροι σε επιλέξιμα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των δυνητικών δικαιούχων, ξεκινά με ταχείς ρυθμούς η αξιολόγηση των προτάσεων από την Τεχνική Γραμματεία της Επιτροπής Στήριξης. Οι επικρατέστερες προτάσεις θα συμπεριληφθούν σε σχετική εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης Προτάσεων και θα αποσταλούν από το ΥΠ.ΟΙ.Ο. στο Γραφείο Χρηματοδοτικού Μηχανισμού ΕΟΧ στις Βρυξέλλες, όπου και θα γίνει η τελική επιλογή από την Επιτροπή Χρηματοδοτικού Μηχανισμού.

Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιάννης Παπαθανασίου, δήλωσε σχετικά: «Στόχος μας, μέσω της πρωτοβουλίας αυτής, είναι να υλοποιηθούν ιδέες και έργα που θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία για τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας μας. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση των φορέων και προχωρούμε με ταχύτατους ρυθμούς τις διαδικασίες αξιολόγησης, ώστε σύντομα να προχωρήσουμε στην τελική επιλογή και την υλοποίηση των προτάσεων που θα προκριθούν».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα