Πάνω από τα 133 δολάρια η τιμή του πετρελαίου

Τρίτη, 27 Μαΐου 2008 09:37

Πάνω από τα 133 δολάρια το βαρέλι ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη, καθώς η χθεσινή επίθεση ανταρτών σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Royal Dutch Shell στη Νιγηρία διέκοψε την παραγωγή. Στήριξη στην άνοδο των τιμών παρέχουν και οι ανησυχίες περί περαιτέρω αύξησης της ζήτησης από τις χώρες της Ασίας.

Η βασική στρατιωτική ομάδα της Νιγηρίας – της μεγαλύτερης παραγωγού αργού στην Αφρική – ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εξαπέλυσε επίθεση εναντίον σταθμού άντλησης πετρελαίου της Shell. Φέτος, οι επιθέσεις ανταρτών στη χώρα έχουν οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής της εταιρείας κατά 164.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) η ζήτηση από την Ασία πιθανόν να αυξηθεί φέτος κατά 729.000 βαρέλια την ημέρα, δηλαδή κατά 2,9%.

Η τιμή του αμερικανικού αργού για παράδοση τον Ιούλιο ενισχύθηκε έως και 1,27 δολάρια στα 133,46 δολάρια το βαρέλι στο NYMEX, σε σχέση με το κλείσιμο της 23ης Μαΐου. Στις 12.13’ τοπική ώρα, στη Σιγκαπούρη, διαμορφωνόταν στα 133,20 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι χθες, το χρηματιστήριο εμπορευμάτων δεν λειτούργησε λόγω αργίας (Memorial Day).

Η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent στα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου κατέγραψε κέρδη για Τρίτη συνεχόμενη μέρα, σκαρφαλώνοντας έως και 71 σεντς στα 133,08 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Στις 12.12’ ώρα Σιγκαπούρης, βρισκόταν στα 133 δολάρια το βαρέλι.

Κατά τους τελευταίους δύο μήνες, τα προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου στη Νέα Υόρκη έχουν σημειώσει συνολική άνοδο της τάξης του 24%. Στις 22 Μαΐου αναρριχήθηκαν στο ιστορικό ρεκόρ των 135,09 δολαρίων το βαρέλι, εξαιτίας της σημαντικής υποχώρησης του δολαρίου έναντι του ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα