ΥΠΕΧΩΔΕ: Έργα ύψους 500 εκατ.€ στην Κρήτη

Τρίτη, 27 Μαΐου 2008 14:27

Στα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, που υλοποιούνται στην Κρήτη αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

Από τα 24 έργα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οδικά έργα (Βόρειος και Νότιος Οδικός ¶ξονας Κρήτης/ΒΟΑΚ, ΝΟΑΚ κ.ά), το Φράγμα Αποσελέμη, το νέο κτίριο του Αεροσταθμού Σητείας, έργα στα λιμάνια Σούδας και Ηρακλείου κ.ά., τα 21 έχουν ξεκινήσει μετά τον Μάρτιο του 2004. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, μόνο στον ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ, από το 2004 μέχρι σήμερα έχουν δημοπρατηθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 265 εκατ.€, ενώ -όπως επεσήμανε- για την περίοδο 1999 - 2003 ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που δημοπρατήθηκαν ήταν μόλις 59,5 εκατ.€.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της 4ης Προγραμματικής Περιόδου, έχει προγραμματιστεί η κατασκευή έργων με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 820 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 127 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέσω της 4ης Προγραμματικής Περιόδου για έργα περιβάλλοντος. Σε αυτά περιλαμβάνονται και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και τα δίκτυα αποχέτευσης σε όλους τους οικισμούς με πληθυσμό αιχμής άνω των 2.000 κατοίκων.

Ο κ. Σουφλιάς αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που γίνονται και προγραμματίζονται στο πλαίσιο του Βόρειου Οδικού ¶ξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), συνολικού μήκους 312 χλμ.

Όπως είπε ο υπουργός, από τα 200 χλμ του τμήματος Χανιά - ¶γιος Νικόλαος, τα 41 χλμ θα είναι έτοιμα με την ολοκλήρωση του Γ΄ ΚΠΣ με προδιαγραφές σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση και με διαχωριστική νησίδα ασφαλείας τύπου New Jersey. ¶λλα 8,5 χλμ κατασκευάζονται ήδη με μία λωρίδα κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση και ετοιμάζεται η διαπλάτυνσή τους στο πλαίσιο της 4ης Προγραμματικής Περιόδου.

Επίσης στη φάση της μελέτης είναι το τμήμα Αυχήν Αγκαθιάς - Καλό Χωριό (Σητεία). «Αυτή τη στιγμή μελετάμε συνολικά 135 χλμ του ΒΟΑΚ, ενώ σύντομα θα προστεθούν άλλα 15 χλμ. Αυτό σημαίνει ότι υπό μελέτη βρίσκονται συνολικά 150 χλμ», σημείωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Από αυτά τα 150 χλμ. τα 110 χλμ, περίπου βρίσκονται στο τμήμα μεταξύ Χανίων και Αγίου Νικολάου και στην 4η Προγραμματική Περίοδο έχουν ενταχθεί 80 χλμ. Για τα υπόλοιπα 30 χλμ, συμπλήρωσε ο κ. Σουφλιάς, θα καταβληθεί προσπάθεια να χρηματοδοτηθούν και να ολοκληρωθούν και αυτά μέχρι το 2013.

Όπως διευκρίνισε, τα 80 χλμ που έχουν ήδη ενταχθεί στην 4η Προγραμματική Περίοδο θα κοστίσουν πάνω από 400 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος των απαλλοτριώσεων.

Παράλληλα, στο Νότιο Οδικό ¶ξονα Κρήτης προωθείται σειρά έργων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 200 εκατ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζεται το κόστος των απαλλοτριώσεων).

Εξάλλου, ο υπουργός αναφέρθηκε και στο έργο του Φράγματος του Αποσελέμη, το κόστος του οποίου φθάνει τα 180 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 40 εκατ. ευρώ έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα για απαλλοτριώσεις. Όπως σημείωσε ο κ. Σουφλιάς, με το έργο αυτό καλύπτονται οι ανάγκες ύδρευσης όλου του βόρειου παραλιακού μετώπου από το Ηράκλειο έως τον ¶γιο Νικόλαο.

Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός, αρχίζει η επέκταση του υφιστάμενου επιβατικού προβλήτα Σούδας, προϋπολογισμού 11,5 εκατ.€, καθώς και το νέο κτίριο αεροσταθμού και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στο Δημοτικό Αερολιμένα Σητείας, προϋπολογισμού 28 εκατ.€.

Τέλος, προγραμματίζονται:

- η ολοκλήρωση των χερσαίων έργων του πολυχρηστικού τμήματος και των κρηπιδωμάτων μικρών σκαφών του λιμένα Σούδας με προϋπολογισμό 15 εκατ.€.

- η αναβάθμιση του λιμένα Ηρακλείου, με την ολοκλήρωση του προβλήτα V εξυπηρέτησης της ελεύθερης ζώνης & της διακίνησης των εμπορευματοκιβωτίων, προϋπολογισμού 40 εκατ.€.

- Η αναβάθμιση του αεροδρομίου των Χανίων με την επέκταση του κτιρίου, των λοιπών βοηθητικών, την κατασκευή νέου Πύργου Ελέγχου κ.λπ. με συνολικό προϋπολογισμό 65 εκατ.€

- εργασίες συστημάτων ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» προϋπολογισμού 15 εκατ.€.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα