Τι περιλαμβάνει η νέα δέσμη μέτρων κατά της ακρίβειας

Συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής
Τετάρτη, 28 Μαΐου 2008 15:20
UPD:20:35

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και θέματα ενεργειακής πολιτικής συζητήθηκαν σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, την Πέμπτη θα εξαγγελθούν άλλα 10 μέτρα κατά της ακρίβειας.

Από τα 41 μέτρα τα οποία έχουν ήδη εξαγγελθεί, τα μισά έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, πρόσθεσε ο υπουργός εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι «σίγουρα οι καταναλωτές θα δουν αποτελέσματα».

Τα μέτρα αυτά θα αποδώσουν, όταν μπουν και τα 41 σε εφαρμογή, «αλληλοσυμπληρούμενα και αλληλοϋποστηριζόμενα», υπογράμμισε ο κ. Φώλιας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δέσμη μέτρων για την πάταξη των αδικαιολόγητων ανατιμήσεων

Δέσμη μέτρων για την πάταξη των αδικαιολόγητων ανατιμήσεων

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, κύκλοι του υπουργείου, αναφερόμενοι στις νέες αντιπληθωριστικές πρωτοβουλίες του ΥΠΑΝ, επεσήμαναν ότι το υπουργείο Οικονομίας δέχθηκε να υποστηρίξει μόνο το μέτρο που αφορούσε στη δίγραμμη επιταγή για τις συναλλαγές μεταξύ παραγωγών και χονδρεμπόρων νωπών οπωροκηπευτικών, ενώ δεν δέχθηκε να προβεί σε ρύθμιση για την υποχρεωτική γνωστοποίηση στο υπουργείο Οικονομίας όλων των συμφωνιών που συνάπτει η βιομηχανία με το λιανεμπόριο, καθώς και για την αναγραφή επί των τιμολογίων όλων των εκπτώσεων προς το λιανεμπόριο.

Μετά την ανωτέρω εξέλιξη, το ΥΠΑΝ αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση Αγορανομικής Διάταξης που να προβλέπει τις δύο προαναφερόμενες υποχρεώσεις, επιχειρώντας έτσι την αποκωδικοποίηση των συναλλακτικών σχέσεων των δύο κλάδων, στηριζόμενο στις δικές του δυνάμεις.

Εκτός από τις παραπάνω παρεμβάσεις, η νέα δέσμη μέτρων κατά του πληθωρισμού θα περιλαμβάνει και τα εξής:

* Την τήρηση του Μητρώου Παραγωγών νωπών οπωροκηπευτικών.

* Την αναγραφή τιμών στα τριπλότυπα για τη διακίνηση των νωπών φρούτων και λαχανικών.

* Τη θέτηση του Ενιαίου Σώματος Ελεγκτών Αγορανομικού Κώδικα (θα προωθηθεί με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούνιο).

* Την κατάρτιση «μαύρης λίστας» με όσες επιχειρήσεις πωλούν τα προϊόντα τους σε αδικαιολόγητα υψηλές τιμές.

* Τη συγκέντρωση τιμολογιακών δεδομένων για τα πολυεθνικά brands ή αλλιώς τη σύγκριση των τιμών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

* Την επαναφορά των ελέγχων για υπερβολικό κέρδος (ρύθμιση στο νομοσχέδιο περί κωδικοποίησης των προστίμων του Αγορανομικού Κώδικα).

* Την καθιέρωση της υποχρεωτικής αναγραφής των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, για τον περιορισμό του φαινομένου της διπλής τιμολόγησης.

«Εξαιρετικές οι σχέσεις με Γ. Βλάχο και υπ. Οικονομίας»

Χρ. Φώλιας: Εξαιρετικές οι σχέσεις με Γ. Βλάχο και ΥΠΟΙΟ

«Εξαιρετικές οι σχέσεις με τον Γ. Βλάχο και το ΥΠΟΙΟ»

Ο κ. Φώλιας διέψευσε ότι υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις του με τον υφυπουργό Γιώργο Βλάχο και το υπουργείο Οικονομίας. «Δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Οι σχέσεις είναι εξαιρετικές και με τον Γιώργο Βλάχο και με το υπουργείο Οικονομίας, όπου πριν από λίγες μέρες υπήρξε και συνεργασία και συμφωνήθηκαν τα μέτρα από κοινού», τόνισε ο υπουργός.

«Στα όριά του το σημερινό ενεργειακό μοντέλο»

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επανασχεδιασμός της ενεργειακής πολιτικής λόγω πετρελαίου

Επανασχεδιασμός της ενεργειακής πολιτικής λόγω πετρελαίου

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι ήρθε η ώρα για μακροχρόνιο σχεδιασμό και σημαντικές αποφάσεις για την ενεργειακή πολιτική, καθώς, όπως τόνισε, «το σημερινό ενεργειακό μοντέλο έχει φτάσει στα όριά του σε συνδυασμό και με την κούρσα ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου».

Ο κ. Φώλιας υπογράμμισε ότι παρέλαβε την έκθεση του Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής την οποία και παρουσίασε στην Κυβερνητική Επιτροπή, ενώ υπογράμμισε ότι επιβάλλεται να χαραχθεί πολιτική με ορίζοντα τις επόμενες δεκαετίες.

Θα αξιοποιηθεί, τόνισε, κάθε δυνατότητα με βάση και τις ενεργειακές διασυνδέσεις που έχουν γίνει, με στόχο αξιόπιστη και ασφαλή προσφορά ενέργειας στους καταναλωτές, αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και υποστήριξη ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας. Γι' αυτό το λόγο, πρόσθεσε, η έκθεση θα δοθεί σε ευρεία διαβούλευση με φορείς και κόμματα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα