Προσωρινή η ανακούφιση

Από την αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου
Πέμπτη, 29 Μαΐου 2008 00:01
UPD:00:03

Η ΑΡΧΙΚΗ αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου προσέφερε προσωρινή ανακούφιση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, βελτιώνοντας την προοπτική της οικονομίας και των κερδοφοριών για αεροπορικές εταιρείες και αυτοκινητοβιομηχανίες. Η Wall Street ταλαντεύθηκε με την αντιστροφή των απωλειών του πετρελαίου και τις ανησυχίες για τον χρηματοοικονομικό τομέα, που επισκίασαν τα καλύτερα του αναμενόμενου μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας.

Το πετρέλαιο είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος των επενδυτών το τελευταίο διάστημα και η πτώση των τιμών «ανακούφισε» το ηθικό της αγοράς, δήλωσαν αναλυτές. Την ίδια ώρα οι εκτιμήσεις ότι οι τιμές ρεκόρ του πετρελαίου, οι ισχυρές πιέσεις του πληθωρισμού και οι διαγραφές ζημιών ύψους 383 δισ. δολαρίων των τραπεζών θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη, οδήγησαν τον δείκτη Stoxx 600 20% χαμηλότερα από τα υψηλά 6½ ετών από τον Ιούνιο.

Κέρδη 3% σημείωσε η μετοχή της Deutsche Lufthansa, ενώ ανοδικά κινήθηκε και η British Airways. Σε ανοδική τροχιά βρέθηκε στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών η Porsche, καθώς η αποκλιμάκωση των τιμών του αργού επισκίασε τις ανησυχίες ότι τα υψηλά ενεργειακά κόστη θα μειώσουν τη ζήτηση και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Κέρδη και για την ABB, καθώς η μικρότερη του αναμενόμενου μείωση των διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ υπέδειξε ότι η ζήτηση από το εξωτερικό θα καταφέρει να βοηθήσει την οικονομία να ξεπεράσει την επιβράδυνση που προέρχεται κυρίως από την αγορά κατοικίας.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η KeyCorp, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα του Οχάιο, κατέγραψε τη μεγαλύτερη κάμψη από το 1987 μετά από αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις ζημιές που θα της επιφέρει η έκθεσή της σε ενυπόθηκα δάνεια.

Ανάλογο είναι το κλίμα και για τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ουάσιγκτον, τη Marshall & Ilsley, αλλά και για τη Regions Financial, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Αλαμπάμα, με απώλειες 4% η καθεμία.

Σε ράλι ανόδου επιδόθηκε η Yahoo!, καθώς δημοσίευμα θέλει τη δεύτερη πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτησης στον κόσμο να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία είτε με τη Microsoft είτε με τη Google.

Ο Nikkei έκλεισε με απώλειες 1,32%, στις 13.709,44 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα