Φίσερ: «Βλέπει» αύξηση των επιτοκίων από Fed αν επιταχυνθεί ο πληθωρισμός

Πέμπτη, 29 Μαΐου 2008 10:05
UPD:10:10

Αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σε περίπτωση που οι τιμές καταναλωτή – ή οι προσδοκίες για άνοδό τους – αυξηθούν προβλέπει ο πρόεδρος της Fed Dallas Ρίτσαρντ Φίσερ.

«Σε περίπτωση που οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού και, κυρίως, οι προσδοκίες σχετικά τον πληθωρισμό, εξακολουθήσουν να χειροτερεύουν, θα περίμενα μια μεταβολή της νομισματικής πολιτικής, καλύτερα συντομότερα παρά ποτέ, παρά την εξασθένηση της οικονομίας», ανέφερε ο Φίσερ σε χθεσινή ομιλία του στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι διοικητές των Fed, συμπεριλαμβανομένου του Γκάρι Στερν της Μινεάπολις και του Τόμας Χένιγκ του Κάνσας Σίτυ, έχουν εκφράσει αυτόν το μήνα την ανησυχία τους σχετικά με την αύξηση των τιμών καταναλωτή. Ο Φίσερ είναι το μοναδικό μέλος της Federal Open Market Committee που έχει διαφωνήσει τρεις φορές με αποφάσεις για μείωση των επιτοκίων, τασσόμενος είτε υπέρ της διατήρησής τους στα ίδια επίπεδα είτε υπέρ μιας μικρής μείωσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Απριλίου της Fed, οι τιμές καταναλωτή – εξαιρουμένων τροφίμων και ενέργειας – θα αυξηθούν φέτος κατά 2,2% στο 2,4%. Τον Ιανουάριο προέβλεπαν αύξησή τους σε 2%-2,2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα