Ανοδικά εν μέσω προσδοκιών

Βελτιωμένο κλίμα και στη Wall Street
Παρασκευή, 30 Μαΐου 2008 00:01
UPD:00:48

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι περισσότερες δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω προσδοκιών των επενδυτών ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου θα ενισχύσουν τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας και η UBS συνέστησε αγορά μετοχών του τομέα κοινής ωφέλειας. Στη Wall Street οι επενδυτές χαιρέτισαν το βελτιωμένο ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, την πτώση των τιμών του πετρελαίου και το ισχυρότερο δολάριο.

Το κλίμα βελτιώθηκε περαιτέρω μετά τις προβλέψεις της MasterCard για ταχύτερη ανάπτυξη των κερδών της αλλά και τις εκτιμήσεις της JPMorgan ότι οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου θα καταγράψουν ράλι ανόδου. Αρχικά οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου ηγήθηκαν των κερδών ενώ στήριγμα στους δείκτες παρείχαν τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα της Man Group η οποία ενισχύθηκε σε υψηλό 10 μηνών.

Στον πετρελαϊκό κλάδο, κέρδη κατέγραψαν οι Royal Dutch Shell και BP, οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές της Ευρώπης, μετά την ανακοίνωση για μείωση των πετρελαϊκών αποθεμάτων σε χαμηλό τριετίας. Στο Λονδίνο FTSE 100 υποχώρησε οριακά κατά 0,02% στις 6.068,10 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,10% στις 4.975,90 μονάδες ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε απώλειες 0,30% στις 7.055,03 μονάδες.

Η Rio Tinto ηγήθηκε της ανόδου μεταξύ των μεταλλευτικών εταιρειών, μετά και τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για διπλασιασμό της ζήτησης μέχρι το 2022.

Κέρδη και για τη BP, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στην Ευρώπη αλλά και την Woodside Petroleum. Σε θετικό έδαφος οδήγησε την Iberdrola και την RWE η σύσταση της UBS για αγορά των μετοχών τους.

Σε αρνητική τροχιά βρέθηκαν οι μετοχές της Infineon Technologies, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος παραιτήθηκε αυτή την εβδομάδα, μετά την αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία και τις πωλήσεις μονάδας της.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι Bank of America και Wells Fargo, μετά τις προβλέψεις του αναλυτή της JPMorgan, Thomas Lee ότι οι μετοχές του κλάδου θα ενισχυθούν κατά 21%. Θετικά εξέλαβε η αγορά την ανοδική αναθεώρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στις ΗΠΑ για το πρώτο τρίμηνο.

Ο Nikkei κέρδισε 3,03% στις 14.124,47 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα