Ιαπωνία: Μείωση παραγωγής, δαπανών, αύξηση της ανεργίας

Παρασκευή, 30 Μαΐου 2008 07:56

ΜΕΙΩΣΗ, τη μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα 19 μηνών, σημείωσαν οι δαπάνες των νοικοκυριών στην Ιαπωνία, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε και ανεργία αυξήθηκε, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική ανάπτυξη, φθάνει στο τέλος της.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν 2,7% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με πέρυσι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Σεπτέμβριο του 2006, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της Ιαπωνίας στο Τόκυο. Ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών του 4% και η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε για δεύτερο μήνα.

Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ – οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου – ενδέχεται να αναπτυχθούν ελάχιστα αυτό το τρίμηνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών. Η παύση της ανάπτυξης και ο ταχύτερος πληθωρισμός σε μια δεκαετία σημαίνουν ότι η Bank of Japan μάλλον θα διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού φέτος στο 0,5%.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 105,43 ανά δολάριο ΗΠΑ στη 1:12 μ.μ. στο Τόκυο από 105,54 πριν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων. Το νόμισμα της χώρας υποχώρησε 5,5% έναντι του δολαρίου τους δύο προηγούμενους μήνες. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε 2 μονάδες βάσης στο 1,785%.

Ο πληθωρισμός διατηρήθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα μιας δεκαετίας τον μήνα που πέρασε, καθώς το κόστος των τροφίμων και της ενεργείας ανάγκασε τις εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές των χάμπεργκερ, των ζυμαρικών και της μαγιονέζας. Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε 0,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μετά την άνοδό του 1,2% τον Μάρτιο, με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1998, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της Ιαπωνίας.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,3% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, καθώς οι βιομηχανίες προέβλεψαν μείωση της ζήτησης αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ο δείκτης των διαθέσιμων θέσεων εργασίας για κάθε αίτηση για δουλειά, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα τριών ετών του 0,93%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα