Ασχημο ποδαρικό ο Ιούνιος

Ανησυχίες ότι η πιστωτική κρίση θα συνεχιστεί
Τρίτη, 03 Ιουνίου 2008 00:01

ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ τόνο άρχισε η πρώτη ημέρα συναλλαγών του Ιουνίου στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματιστήρια, καθώς τα άσχημα τραπεζικά νέα από την Bradford & Bingley στη Βρετανία και τις Wachovia και Washington Mutual στις ΗΠΑ επανέφεραν στο προσκήνιο ανησυχίες ότι η πιστωτική κρίση θα συνεχίσει να πλήττει επί μακρόν το χρηματοοικονομικό κλάδο. Στη Wall Street διευρύνθηκαν αρχικές απώλειες, με τις τράπεζες στην αιχμή της πτωτικής τάσης.

Βουτιά κατέγραψε η μετοχή της βρετανικής εταιρείας χορήγησης στεγαστικών δανείων Bradford & Bingley, η οποία ανακοίνωσε την πώληση μεριδίου 23% στην TPG, έναντι 179 εκατ. λιρών, παράλληλα με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, ενώ τα κέρδη της για το πρώτο τετράμηνο του 2008 υποχώρησαν κατά 48%.

Η Air France-KLM κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των αερομεταφορέων, μετά και τις εκτιμήσεις της ΙΑΤΑ ότι ο κλάδος θα εμφανίσει ζημιές τουλάχιστον 2,3 δισ. δολαρίων το 2008 λόγω του αυξημένου κόστους καυσίμων.

Επίσης, τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο μηνών τη σημείωσαν οι μετοχές της βρετανικής HBOS και της Alliance & Leicester, στον απόηχο της είδησης ότι οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων στη Βρετανία υποχώρησαν τον Απρίλιο σε χαμηλά εννέα ετών, ενώ και ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας ΡΜΙ έπεσε στο «όριο» μεταξύ ύφεσης και ανάπτυξης.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,76%, στις 6.007,60 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 1,58%, στις 4.935.21 μονάδες, και στη Φρανκφούρτη ο DAX, με απώλειες της τάξης του 1,24%, έκλεισε στις 7.008,77 μονάδες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Wachovia, Κεν Τόμπσον, αποχωρεί από τη θέση του, έπειτα από σχετικό αίτημα του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, λόγω των ζημιών που εμφάνισε η τράπεζα στο πρώτο τρίμηνο μετά τη μεγάλη έκθεσή της σε subprime δάνεια.

Κατόπιν τούτου, ρευστοποιήσεις καταγράφονται στις Wachovia, Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase και Washington Mutual.

Επίσης, την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της, Kerry Killinger, ανακοίνωσε η Washington Mutual, καθώς θεωρήθηκε υπαίτιος για τη μείωση της τάξεως του 80% της κεφαλαιακής αξίας την περασμένη χρονιά.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,71%, στις 14.440,14 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα