Ομοιότητες στις αγορές ακινήτων Βουλγαρίας - Ρουμανίας

Τρίτη, 03 Ιουνίου 2008 09:40

Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά της αγοράς ακινήτων που είναι κοινά για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, υποστηρίζει η εκτελεστική διευθύντρια της εταιρείας ERA Bulgaria (όμιλος ERA Real Estates), κ. Τεοντόρα Ντιμοτρόβα.

Κατ’ αρχάς είναι το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης, το οποίο προσεγγίζει το 94% στη Βουλγαρία και ξεπερνάει το 90% στη Ρουμανία. Παρόμοιος είναι επίσης ο βαθμός οικονομικής ανάπτυξης των δύο χωρών καθώς και η ελκυστικότητα των εγχώριων αγορών ακινήτων για τους ξένους επενδυτές.

Επίσης, και στις δύο χώρες το μεγαλύτερο μέρος του αποθέματος κατοικιών δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα πρότυπα διαβίωσης με αποτέλεσμα η Ρουμανία να έχει ανάγκη από νέες κατοικίες, ο αριθμός των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 700 χιλ. και 1 εκατ.

Στη Ρουμανία οι κατασκευές νέων κατοικιών αντιστοιχούν στο 32 με 33% της συνολικής κατασκευαστικής δραστηριότητας της χώρας, ενώ στη Βουλγαρία το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται γύρω από το 50%, επισημαίνει η κα Ντιμιτρόβα, επικαλούμενη σχετικές εκτιμήσεις της ERA Bulgaria.

Ωστόσο, εξαιτίας του διαφορετικού μεγέθους των δύο αγορών τόσο το πλήθος των σχετικών συναλλαγών όσο και ο αριθμός των οικοδομικών αδειών είναι πολύ μεγαλύτερος στη Ρουμανία (700 χιλ. συναλλαγές το 2007 και 11 χιλ. άδειες στο πρώτο τρίμηνο του 2008) σε σχέση με τη Βουλγαρία (325 χιλ. και 2.267 αντίστοιχα).

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα