Επέκταση της κάρτας καυσαερίων για όλα τα οχήματα

Τρίτη, 03 Ιουνίου 2008 14:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την επέκταση της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων για όλα τα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δικύκλων, και τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για την ίδρυση και λειτουργία πρατηρίων αέριων καυσίμων, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τους κινητήρες των οχημάτων.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα για τις «Πράσινες Μεταφορές», εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος την προσεχή Πέμπτη, ο κ. Χατζηδάκης ανέπτυξε τις βασικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για θέματα μεταφορών, η προετοιμασία του οποίου -όπως έκανε γνωστό- βρίσκεται στο τελικό στάδιο και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή και εντός του καλοκαιριού θα έχει ψηφιστεί από το κοινοβούλιο.

Οι βασικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος είναι:

- Η επέκταση του θεσμού της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων σε όλη τη χώρα για όλα τα οχήματα, δηλαδή και για τα δίκυκλα. Στόχος του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών είναι, έως τις 31/12/2010, να εξασφαλισθεί η τεχνική υποστήριξη αυτού του εγχειρήματος.

- Η προώθηση εναλλακτικών καυσίμων με τη δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου που κάνει δυνατή την ίδρυση και λειτουργία πρατηρίων αέριων καυσίμων. Στις ρυθμίσεις για την ίδρυση και λειτουργία πρατηρίων αέριων καυσίμων περιλαμβάνονται και συγκεκριμένες ρυθμίσεις για θέματα ασφαλείας.

- Θα επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων φυσικού αερίου 1.200 κυβικών εκατοστών και άνω, ως ταξί.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Μεταφορών, η σύνδεση των μεταφορών με το περιβάλλον είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και για το λόγο αυτό στο υπουργείο έχει συσταθεί Μόνιμη Επιτροπή για τις «Πράσινες Μεταφορές».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα