Τρισέ: Οι αναταραχές αποκάλυψαν πως το οικονομικό σύστημα είναι «ευάλωτο»

Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2008 14:39
UPD:14:42

Οι αναταράξεις στις χρηματαγορές αποκάλυψαν μια «μεγάλη αδυναμία» του διεθνούς οικονομικού συστήματος, την οποία δεν μπορούσαμε να υποπτευθούμε, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, κατά τη διάρκεια φόρουμ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Η επίδραση σε τομείς των αγορών που δεν έχουν σχέση με τον τομέα που αρχικά επλήγη, αυτόν των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου, αποκάλυψε ότι το σύστημα είναι ευάλωτο και δεν το είχαμε υποπτευθεί» ανέφερε ο Τρισέ, σημειώνοντας ότι οι αναταραχές του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι «παγκόσμιες» και ότι μόνο μια «παγκόσμια απάντηση» είναι κατάλληλη.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίησή του για την «ομοφωνία» στη διεθνή σκηνή όσον αφορά στην εφαρμογή των συστάσεων της Ομάδας των Επτά (G7) στη χρηματοπιστωτική κοινότητα. Οι συστάσεις αυτές, που δημοσιοποιήθηκαν τον Απρίλιο, συντάχθηκαν από το Φόρουμ Οικονομικής Σταθερότητας.

«Είμαστε ιδιαίτερα πεπεισμένοι ότι μια στενή σχέση μεταξύ των αρχών τραπεζικής εποπτείας και των αρχών κεντρικών τραπεζών είναι αναγκαία» τόνισε, επίσης, ο Τρισέ, υποστηρίζοντας ότι ο τρόπος για να «αποφευχθεί η εξάπλωση δόλιων συμπεριφορών» είναι η διαφάνεια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα