Η «πράσινη» επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο των Ποσειδωνίων

Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2008 15:48

Η «πράσινη» επιχειρηματικότητα βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο των Ποσειδωνίων 2008 με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, πρώτο θέμα στην ατζέντα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των ΜΚΟ παγκοσμίως.

«Ενώ οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τη ναυτιλία αντιστοιχούν σε ένα μόλις 4,11% των συνολικών εκπομπών, παρόλο που μέσω της ναυτιλίας διακομίζεται το 90% των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κλάδος εξακολουθεί να εισάγει καινοτόμες τεχνολογίες και να ανακαλύπτει επιχειρηματικές πρακτικές σε μια κοινή προσπάθεια να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος», δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλής Βώκος, Πρόεδρος των Εκθέσεων Ποσειδώνια Α.Ε, της διεθνoύς ναυτιλιακής διοργάνωσης που λαμβάνει χώρα στο εκθεσιακό κέντρο του Ελληνικού (ΕΚΕ) από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου.

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς, να βλέπουμε έναν ιδιαίτερα σημαντικό αριθμό εκθετών των Ποσειδωνίων 2008 να παρουσιάζουν συστήματα και τεχνολογίες που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος».

Σύμφωνα με τους Lloyd’s Register, ένα φορτηγό πλοίο πάνω από 8,000 dwt καταναλώνει συγκριτικά οκτώ φορές λιγότερα καύσιμα από ένα μεσαίου μεγέθους φορτηγό-αυτοκίνητο, στοιχείο που αποδεικνύει ότι η ναυτιλία παραμένει ως η πλέον αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον, ενώ συχνά αποτελεί το μόνο μέσο για τη μετακίνηση φορτίων.

«Τα επόμενα δέκα χρόνια θα δούμε περαιτέρω τεχνολογικές αλλαγές στην εξοικονόμηση ενέργειας και στον έλεγχο των εκπομπών. Μεγάλες κλίμακες εξοικονόμησης κόστους μπορούν να επιτευχθούν εάν οι διαθέσιμες τεχνολογίες τεθούν σε λειτουργία», τόνισε ο κ. Nicholas Brown, Marine Communications Manager, Lloyd’s Register.

Ο Βρετανικός Νηογνώμονας αξιοποίησε τα φετινά Ποσειδώνια του 2008 ώστε να προωθήσει στη ναυτιλιακή βιομηχανία τις ειδικές οδηγίες κατά το πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης ISO 14001, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στους εφοπλιστές να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικότερα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Το συγκεκριμένο πακέτο οδηγιών παρέχει ένα εφαρμόσιμο εργαλείο για τη μέτρηση, τη διαχείριση και τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα