ΟΠΕΚ: Το ισχυρό δολάριο θα επηρεάσει τις τιμές πετρελαίου

Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2008 12:54
UPD:12:56

Η ενδυνάμωση του δολαρίου έναντι άλλων νομισμάτων αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση τις τιμές πετρελαίου, εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ και υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας Χακίμπ Κελίλ.

«Όλα εξαρτώνται από το δολάριο» ανέφερε ο Κελίλ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, προβλέποντας παράλληλα πως, στο σημείο που βρισκόμαστε, οι τιμές δεν αναμένεται να φτάσουν στα 150 δολάρια αλλά ούτε και να υποχωρήσουν κάτω από τα 100 δολάρια. «Θα παραμείνουν γύρω στα 120 δολάρια το βαρέλι» εκτίμησε ο επικεφαλής του καρτέλ.

Σύμφωνα με τον Κελίλ, πιθανόν να υπάρξει «συνεννόηση» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη στήριξη του δολαρίου, το οποίο έχει ανακάμψει κατά 4% από τις 22 Απριλίου, όταν είχε υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του ευρώ.

Όσον αφορά στη ζήτηση πετρελαίου κατά τη φετινή χρονιά, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ εκτιμά ότι αυτή θα μειωθεί, περιορίζοντας έτσι τις πιέσεις προς το καρτέλ να αυξήσει την παραγωγή του. «Δεν είμαι σίγουρος για το αν η αγορά θα απαιτήσει αύξηση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ το 2009» ανέφερε ο Κελίλ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα