ΕΕΕ: Ο IMO αποκλειστικό όργανο για την περιβαλλοντική ναυτιλιακή πολιτική

Με ρεκόρ νέων επισκεπτών κλείνουν τα Ποσειδώνια 2008
Παρασκευή, 06 Ιουνίου 2008 17:42

Οι Έλληνες Εφοπλιστές επανέλαβαν την πρόθεσή τους να ακολουθήσουν τις οδηγίες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) σε ζητήματα που αφορούν στους περιβαλλοντικούς κανονισμούς ενώ υπογράμμισαν την απόφασή τους να εργαστούν σκληρά προς στην κατεύθυνση υιοθέτησης νέων πολιτικών για το περιβάλλον από τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα.

Ο ΙΜΟ οφείλει να είναι ο μοναδικός φορέας που θα υπαγορεύει περιβαλλοντικές πολιτικές για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, οι οποίες θα τηρούνται από τους Έλληνες εφοπλιστές που αντιπροσωπεύουν το 17% της διεθνούς ναυτιλίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, τελευταία ημέρα των Ποσειδωνίων 2008, της μεγαλύτερης διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης που πραγματοποιείται στην Αθήνα κάθε δύο χρόνια, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Νίκος Ευθυμίου είπε ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες θα στηρίξουν ολόψυχα κάθε πρωτοβουλία του ΙΜΟ που θα σχεδιαστεί με στόχο την εξάλειψη των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στο ναυτιλιακό κλάδο.

«Οι εκπομπές ρυπογόνων ουσιών που προέρχονται από τη ναυτιλία είναι κατά πολύ λιγότερες σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλο τομέα του κλάδου των μεταφορών, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεισφέρουμε με οτιδήποτε μπορούμε για να βρεθούν λύσεις που θα είναι σε θέση να βοηθήσουν περαιτέρω το περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές. Θέλουμε λύσεις που θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, λύσεις που θα είναι καθολικά αποδεκτές και άμεσα εφαρμόσιμες. Δεν θέλουμε λύσεις που θα ισχύουν μόνο για ορισμένες χώρες ή περιοχές, γιατί αυτό θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό. Πιστεύουμε ότι μόνο ο ΙΜΟ μπορεί να εισαγάγει πολιτικές περιβάλλοντος , άμεσα εφαρμόσιμες, χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά την ομαλή διεξαγωγή του διεθνούς εμπορίου », είπε ο κ. Ευθυμίου.

Εκστρατεία για την προσέλκυση νέων στη ναυτιλία

Ο κ. Ευθυμίου είπε επίσης ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών είναι έτοιμη να αρχίσει μια επικοινωνιακή εκστρατεία με στόχο την προσέλκυση νέων ελλήνων για απασχόληση στον τομέα της ναυτιλίας. "Δεν υπάρχουν αρκετά ελληνικά στελέχη για να επανδρώσουν τον ταχέως αναπτυσσόμενο ιδιόκτητο ελληνικό στόλο και αυτή η εκστρατεία είναι σχεδιασμένη να υπογραμμίσει τα οφέλη της βιομηχανίας και του τρόπου ζωής της ναυτιλίας, ως μέσο για να την καταστήσει πιο ελκυστική για τη νέα γενιά. Κατά τους τελευταίους 18 μήνες, 127 σκάφη έχουν ενταχθεί στο στόλο μας, αλλά ο αριθμός θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος, εάν είχαμε έναν ικανό αριθμό ελληνικών στελεχών για την επάνδρωσή τους . Χωρίς Ελληνικά στελέχη, θα χάσουμε την τεχνογνωσία, την εμπειρία και, ενδεχομένως, την παραδοσιακή μας αγάπη για τη θάλασσα. Οι φίλοι μας από την ¶πω Ανατολή θα επωφεληθούν από αυτή την εξέλιξη, αφού η ανθίζουσα ναυτιλιακή τους βιομηχανία συνεχώς ενδυναμώνεται χάρη κυρίως στις συνεχείς επενδύσεις στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση»,δήλωσε ο Ευθυμίου.

Ρεκόρ επισκεπτών

Τα Ποσειδώνια 2008 κλείνουν τις πύλες τους σήμερα (Παρασκευή 6 Ιουνίου), με ένα ιστορικό ρεκόρ των 17.000 επισκεπτών κατά τη διάρκεια μόνο των πρώτων τριών ημερών. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να υπερβεί τις 18.000 την τελευταία ημέρα. Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Βώκο, Πρόεδρο των Εκθέσεων Ποσειδώνια και διοργανωτή της έκθεσης, τα Ποσειδώνια συνεισέφεραν αυτή την εβδομάδα περίπου 55 εκατ. ευρώ στην οικονομία της Αθήνας και του Πειραιά με τους τομείς της εστίασης και του τουρισμού να επωφελούνται άμεσα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα