Η μεγαλύτερη πτώση δύο μηνών

Από την εξασθένηση του δολαρίου και το νέο υψηλό του αργού
Σάββατο, 07 Ιουνίου 2008 00:01

«ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ» οι χρηματιστηριακές αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, υποχωρώντας σε χαμηλά αρκετών εβδομάδων εν μέσω της περαιτέρω εξασθένησης του δολαρίου, των ιδιαίτερα αποθαρρυντικών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ αλλά και του νέου ιστορικού ρεκόρ του πετρελαίου πάνω από τα 137 δολάρια το βαρέλι.

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση δύο μηνών από τη στιγμή που η μεγαλύτερη από το 1986 αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ και το νέο ρεκόρ του πετρελαίου ενέτειναν τις ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία δεν θα αποφύγει τελικά την ύφεση.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street κατέγραφαν απώλειες άνω του 2%, καθώς τα στοιχεία για την ανεργία προκάλεσαν πραγματικό σοκ και δείχνουν σαφέστατα ότι τουλάχιστον η Main Street που φιλοξενεί τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς των ΗΠΑ και η αγορά απασχόλησης «βρίσκονται σε ύφεση», σύμφωνα με αναλυτές.

Η General Electric και η Citigroup κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ ο επιμέρους δείκτης του S&P 500 για τον τραπεζικό κλάδο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα 11 ετών, εν μέσω αναζωπύρωσης των φημολογιών ότι θα αυξηθούν οι περιπτώσεις στάσης πληρωμής καταναλωτικών δανείων.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές σημείωσαν απώλειες 2%, κλείνοντας την εβδομάδα σε χαμηλά επτά εβδομάδων. Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων είναι οι τράπεζες, με τη μετοχή της UBS και της Royal Bank of Scotland να καταγράφουν απώλειες 6,4% και 5,2% αντίστοιχα. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 2%, στις 1.283,99 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 15 Απριλίου.

Ο δείκτης, ο οποίος έχασε 3,7% της αξίας του αυτή την εβδομάδα, υποχωρεί από τις αρχές του έτους έως σήμερα 15%, εν μέσω ανησυχιών για ύφεση στις ΗΠΑ αλλά και για τον αντίκτυπο που θα έχει η πιστωτική κρίση στον τραπεζικό τομέα.

Στις χειρότερα πληγείσες κατηγορίες περιλαμβάνονται οι μετοχές των αερομεταφορέων - ιδιαίτερα «ευαίσθητες» στις υψηλές τιμές πετρελαίου - με τη μετοχή της Air France-KLM να χάνει 6% της αξίας της, ενώ πλήγμα υφίστανται και οι αυτοκινητοβιομηχανίες από όλες τις πλευρές: το αυξανόμενο ευρώ, την άνοδο των τιμών χάλυβα, την ξέφρενη πορεία των τιμών πετρελαίου... τη στιγμή που οι προοπτικές των καταναλωτικών δαπανών είναι δυσοίωνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα