Στα ύψη τα κέρδη της Rosneft για το α΄ τρίμηνο

Δευτέρα, 09 Ιουνίου 2008 12:48
UPD:12:53

Κέρδη επταπλάσια σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα εμφάνισε η Rosneft στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, χάρη στην ενσωμάτωση των μονάδων παραγωγής και διύλισης που απέκτησε από την χρεοκοπημένη Yukos.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου της Ρωσίας, τα καθαρά της κέρδη εκτινάχθηκαν στα 2,56 δισ. δολάρια από 358 εκατ. δολάρια που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2007 και ξεπέρασαν τα 2,46 δισ. δολάρια που προέβλεπαν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Οι πωλήσεις της σχεδόν διπλασιάστηκαν στο εν λόγω διάστημα, φτάνοντας στα 16,4 δισ. δολάρια. Όσον αφορά στην παραγωγή της, αυτή υποχώρησε κατά το ένα τρίτο στα 2,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η κρατική εταιρεία αναδείχθηκε στη μεγαλύτερη παραγωγό της χώρας μετά την εξαγορά παγίων του πάλαι ποτέ πετρελαϊκού κολοσσού Yukos, ο οποίος χρεοκόπησε λόγω φορολογικών οφειλών άνω των 30 δισ. δολαρίων προς το δημόσιο. Η Rosneft προέβη σε δανεισμό ύψους 22 δισ. δολαρίων για να αποκτήσει μονάδες και διυλιστήρια της Yukos, μέσω δημοπρασιών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη χρονιά.

Η εταιρεία σχεδιάζει για φέτος κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 217 δισ. ρουβλιών (9,11 δισ. δολάρια), ενώ μέχρι το 2020 ευελπιστεί να ενισχύσει την παραγωγή της κατά 70% και να διπλασιάσει τη διυλιστική δυναμικότητά της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα