ΤΕΕ: Αντεξαν οι νέες κατασκευές

Εκτεταμένες απώλειες σε οικοσκευές και εμπορεύματα
Δευτέρα, 09 Ιουνίου 2008 18:43
Reuters

Ρεπορτάζ του Reuters για το σεισμό

Αυτοψία στις περιοχές που επλήγησαν από το χτεσινό ισχυρότατο σεισμό πραγματοποιεί από το πρωΐ κλιμάκιο του ΤΕΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γιάννη Αλαβάνο.

Οι πρώτες διαπιστώσεις είναι ότι παρά το μέγεθος του σεισμού, το μικρό εστιακό βάθος και την άμεση γειτνίαση με το επίκεντρο, το πλήθος των ζημιών στον φέροντα και τον δευτερεύοντα οργανισμό των νεότερων οικοδομών είναι μικρό.

Οι σοβαρότερες βλάβες και οι καταρρεύσεις (σχετικά περιορισμένος ο αριθμός τους) εντοπίζονται σε παλιές οικοδομές - ως επί το πλείστον πλινθόκτιστα και ομοπλινθόκτιστα κτίσματα - με κακή ποιότητα δόμησης και σαφή έλλειψη συντήρησης.

Εκτεταμένες, αντιθέτως, είναι οι απώλειες σε οικοσκευές και εμπορεύματα.

Όπως επισημαίνει το ΤΕΕ, το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο νέος αντισεισμικός κανονισμός δοκιμάστηκε στην πράξη και επιβεβαιώθηκε η επάρκειά του. Όπου εφαρμόστηκε με ακρίβεια από τους μηχανικούς οι ζημιές ήταν περιορισμένες και κυρίως δίχως κίνδυνο για τους ενοίκους ή χρήστες των κτισμάτων.

Εξάλλου, και κατ’ αυτό τον σεισμό παρατηρήθηκαν ζημιές σε καμπαναριά εκκλησιών και υδατόπυργους, δυο κατασκευές που σπανίως γίνονται με βάση μελέτη μηχανικού και για τις οποίες κρίνεται σκόπιμο, πλέον, όπως επισημαίνει το ΤΕΕ, να μελετηθούν και να θεσπισθούν ειδικές προδιαγραφές στην κατασκευή τους.

Γενικότερα, καταλήγει το ΤΕΕ, «το νέο και ισχυρότατο κτύπημα του Εγκέλαδου κατέδειξε την αναγκαιότητα προώθησης του Εθνικού Προγράμματος Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφισταμένων Κατασκευών (το γνωστό ευρύτερα ΕΠΑΝΤΥΚ) που έχει καταρτίσει με πρωτοβουλία του το ΤΕΕ σε συνεργασία με τα ΑΕΙ, τον ΟΑΣΠ και άλλους επιστημονικούς φορείς της χώρας και το οποίο θα διασφαλίσει σε σημαντικό βαθμό τη χώρα από σεισμούς που έτσι κι’ αλλιώς θα εκδηλώνονται στην περιοχή μας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα