Μ. Μπερνάνκι: Σε επαγρύπνηση για τους πληθωριστικούς κινδύνους

Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008 09:41
UPD:09:44

Έτοιμη να αναλάβει την κατάλληλη δράση προκειμένου να αντιμετωπίσει τους πληθωριστικούς κινδύνους, που πυροδοτούνται από την αλματώδη αύξηση των τιμών ενέργειας, είναι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρός της Μπεν Μπερνάνκι.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο που διοργάνωσε τη Δευτέρα η Fed της Βοστόνης, ο κ. Μπερνάνκι υποβάθμισε την εκτίναξη του πληθωρισμού Μαΐου στο 5,5%, υποστηρίζοντας ότι οι κίνδυνοι για μια μεγάλη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας έχουν υποχωρήσει.

Τα σχόλιά του καθιστούν σαφές ότι μεγαλύτερη ανησυχία της Fed αποτελεί πλέον ο πληθωρισμός, γεγονός που σηματοδοτεί, άλλωστε, την ολοκλήρωση του κύκλου μείωσης των επιτοκίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ ξεπέρασε πρόσφατα, για πρώτη φορά, τα τέσσερα δολάρια ανά γαλόνι.

«Ο τελευταίος κύκλος των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας έχει ενισχύσει τους ανοδικούς κινδύνους στον πληθωρισμό και στις προσδοκίες για αυτόν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Fed, τονίζοντας ότι η επιτροπή χρηματοοικονομικής πολιτικής (FOMC) θα αντισταθεί έντονα σε μια φθορά των μακροπρόθεσμων προσδοκιών.

Πρόκειται για την τρίτη φορά μέσα σε μια μόλις εβδομάδα που ο Μπερνάνκι προειδοποιεί για τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού στη χώρα του, ωθώντας αρκετούς αναλυτές να κάνουν λόγο ακόμα και για αύξηση των επιτοκίων εντός της χρονιάς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα