Γ. Σταρκ: Δεν μελετά σειρά αυξήσεων στα επιτόκια η ΕΚΤ

Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2008 12:11
UPD:12:23

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια μετά τον Ιούλιο, επισήμανε σε χθεσινή συνέντευξή του στη Μασαχουσέτη, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ.

«Οι αγορές έχουν καταλάβει το “μήνυμα” του διοικητικού συμβουλίου για αύξηση του κόστους δανεισμού τον επόμενο μήνα» ανέφερε ο Σταρκ, προσθέτοντας ότι «παρόλα αυτά, δεν συζητούμε μια σειρά αυξήσεων στα επιτόκια».

Την περασμένη εβδομάδα, ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ αποκάλυψε πως η τράπεζα πιθανόν να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25% τον Ιούλιο, προκειμένου να κάμψει τις πληθωριστικές πιέσεις. Αρκετοί είναι οι αναλυτές που άρχισαν, μετά από τα σχόλιά του, να κάνουν λόγο, για διπλή αύξηση των επιτοκίων εντός της χρονιάς.

Στον απόηχο των δηλώσεων Σταρκ το ευρώ υποχώρησε έως και στα 1,5457 δολάρια από 1,5490 δολάρια που ήταν χθες.

Η εκτίναξη των τιμών πετρελαίου πάνω από τα 130 δολάρια το βαρέλι και η σημαντική αύξηση στις τιμές των τροφίμων ώθησαν τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης το Μάιο στο 3,6%, πολύ υψηλότερα δηλαδή από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Αναφορικά με την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, το μέλος της ΕΚΤ εκτίμησε πως «είναι πολύ πιθανό να επιβραδυνθεί στο δεύτερο τρίμηνο». Παρόλα αυτά, βλέπει σταδιακή ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. «Τα οικονομικά θεμελιώδη στην Ευρωζώνη είναι ισχυρά» τόνισε, μεταξύ άλλων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα