Αλέκα Παπαρήγα: Οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να αυτοκτονήσουν

«Από τις 36 και 37 ώρες δουλειάς τώρα πάμε σε 65 και 75»
Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2008 12:52
UPD:12:58

Κριτική στην απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης της Ε.Ε. για το ωράριο και τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, αλλά και στη στάση της κυβέρνησης κατά τη χθεσινή συζήτηση και ψηφοφορία για το θέμα, άσκησε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

«Θα θυμάστε ότι έλεγαν εδώ και χρόνια για 36 ώρες και 37 ώρες δουλειάς. Και τώρα πάμε στα 65 κι αν το ερμηνεύσουν τις 13 επί 7 πάμε και στα 75. Αυτό δεν ήταν άγνωστο για μας. "Ψηνόταν" εδώ και χρόνια και βρήκαν τον τρόπο να το περάσουν. Έναν τρόπο που ανεβαίνουν οι ώρες εργασίας και θα πέσουν κατακόρυφα οι αποδοχές, χωρίζοντας το χρόνο σε ενεργό και μη ενεργό... Θα είσαι σε ένα είδος επιφυλακής για δουλειά, αλλά δεν θα θεωρείται δουλειά», παρατήρησε χαρακτηριστικά η Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της στο ραδιοσταθμό Alpha 989.

Η κ. Παπαρήγα δήλωσε βέβαιη ότι θα υπάρξει αντίδραση από τους εργαζομένους. «Δεν νομίζω ότι οι εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να αυτοκτονήσουν»,τόνισε, κάνοντας παράλληλα λόγο για συνειδητή προσπάθεια από πληθώρα κομμάτων, κυβερνητικών και μη, που -όπως είπε- λένε το εξής: «Η ΕΕ είναι ένας μονόδρομος, δεν μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς, άρα θα δέχεσαι και ορισμένα άσχημα και θα προσπαθείς να τα περιορίζεις».

« Αυτό -σημείωσε η γ.γ. του ΚΚΕ- υπονομεύει έτσι κι αλλιώς τη δυνατότητα ενός κινήματος, μέσα από μια βασανιστική εμπειρία, να επιδιώξει μια πραγματική σύγκρουση με αυτές τις επιλογές».

Kαυτηριάζοντας τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης (σ.σ. η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά αποχώρησε λίγο πριν τη σχετική ψηφοφορία), η κ. Παπαρήγα τόνισε: «Η κυβέρνηση θα έρθει αύριο να μας πει: "Τι να κάνουμε βρε παιδιά, είναι νόμος και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Εμείς δεν συμφωνήσαμε, αλλά...". Αυτή είναι η λογική του μονόδρομου που πρέπει να γλιτώσει ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι». Όπως υποστήριξε η γ.γ. του ΚΚΕ, «η Ε.Ε. είναι μια συνεργασία που αποβλέπει στο να κάνει πιο φθηνή, πιο εκμεταλλεύσιμη και πιο χειραγωγήσιμη την εργατική δύναμη για να ανεβάσει τα κέρδη. Έτσι πρέπει να την δει ο εργαζόμενος». «Αν τη δει σαν μια συνεργασία όπως του την παρουσιάζουν που γενικώς "θωρακίζει", που "διασφαλίζει την ειρήνη", την "ασφάλεια" και "ανοίγει προοπτικές", τότε θα παλατζάρει ανάμεσα στα προβλήματα που δημιουργούνται και σε αυτό το γενικό τρομοκρατικό παιχνίδι που παίζεται όσο αφορά την Ε.Ε.», σημείωσε.

Τέλος, η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι η αντίδραση των εργαζομένων στην εν λόγω απόφαση προϋποθέτει ενότητα, συσπείρωση και γενικευμένο αγώνα, γιατί όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «μία κοπέλα εργαζόμενη, μωρομάνα ή ένας άνεργος, ένας εργαζόμενος σε ένα τόπο δουλειάς μόνος του, θέλει πολύ τσαγανό για να αντισταθεί». «Κι αυτό -πρόσθεσε- χρειάζεται να γίνει, αλλά πρέπει αυτός ο αγώνας να οργανωθεί από τα πάνω. Και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουμε δεν είναι διατεθειμένες», κατέληξε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα