Υπεγράφη σήμερα στην Αθήνα η ιδρυτική πράξη της εταιρείας «IGI ΠΟΣΕΙΔΩΝ» η οποία με έδρα την Αθήνα θα σχεδιάσει, θα κατασκευάσει και θα αναπτύξει τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Ιταλίας.
Ο αγωγός θα ξεκινήσει από τις ακτές της Ηπείρου και συγκεκριμένα από τη Θεσπρωτία και θα καταλήξει στις ακτές της Απουλίας, στο Οτράντο της Ιταλίας.
Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου κ. Μάκης Παπαγεωργίου και ο Αντιπρόεδρος της Edison και Πρόεδρος της Edison Hellas κ. Ρομπέρτο Ποτί.
Όπως προβλέπει η συμφωνία μετόχων το 50% της νέας εταιρεία θα κατέχει η ΔΕΠΑ και το άλλο 50% η Edison. Πρόεδρος της «IGI ΠΟΣΕΙΔΩΝ» αναλαμβάνει ο κ. Μάκης Παπαγεωργίου και Διευθύνων Σύμβουλος ο κ. Ρομπέρτο Ποτί.
Ο υποθαλάσσιος αγωγός Ελλάδας – Ιταλίας έχει μήκος 203 χιλιόμετρα, ξεκινά από τη Θεσπρωτία και καταλήγει στο Οτράντο της Ιταλίας. Η διάμετρος του αγωγού είναι 32 ίντσες, η πίεση σχεδιασμού είναι 150 bar και η μεταφορική ικανότητά του φθάνει τα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Το χερσαίο τμήμα του αγωγού Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας που απομένει θα κατασκευαστεί από την θυγατρική εταιρεία της ΔΕΠΑ, τον ΔΕΣΦΑ. Ο αγωγός θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στη Θεσπρωτία διανύοντας απόσταση 590 χιλιομέτρων.
Η διάμετρος του αγωγού είναι 42 ίντσες, η πίεση σχεδιασμού 80 bar και η μεταφορική του ικανότητα φθάνει τα 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ο αγωγός περιλαμβάνει 2 σταθμούς συμπίεσης στην Κομοτηνή και στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης.
Σε ό,τι αφορά στην κατασκευή του, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι η προμελέτη για τον υποθαλάσσιο αγωγό θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2008 και η τελική μελέτη θα είναι διαθέσιμη στο τέλος του 2009, προκειμένου στις αρχές του 2010 να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.
Δηλώσεις
Για τη σημερινή συμφωνία ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ κ. Μάκης Παπαγεωργίου δήλωσε: «Είναι μια σημαντική στιγμή για τη χώρα μας και μια ιστορική συμφωνία για τη ΔΕΠΑ. Με την ίδρυση της νέας εταιρείας ανοίγει ο δρόμος για την τροφοδοσία της μεγάλης δυτικο-ευρωπαϊκής αγοράς με φυσικό αέριο από τις χώρες της Κασπίας με διαμετακομιστικό κόμβο, την Ελλάδα. Η χώρα μας θα έχει σημαντικά διπλωματικά και οικονομικά οφέλη από τη συμφωνία ενώ η ΔΕΠΑ προσθέτει μία ακόμη σελίδα στην πλούσια διεθνή δραστηριότητά της. Ο Όμιλος της ΔΕΠΑ θα συνεχίσει την προσφορά του στην εθνική οικονομία παραμένοντας πάντα στην υπηρεσία του Έλληνα καταναλωτή».
Από την πλευρά του ο κ. Ποτί δήλωσε: «Με την ίδρυση της «IGI ΠΟΣΕΙΔΩΝ» εισερχόμεθα στην τελική φάση της ανάπτυξης του συστήματος αγωγών ITGI (Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας), ενός ενεργειακού σχεδίου που προβλέπει την μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας στην Ιταλία μέσω Τουρκίας και Ελλάδας. Υπενθυμίζω ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν ήδη εγκαινιάσει τον μεταξύ τους αγωγό φυσικού αερίου από τον Νοέμβριο του 2007.
Η Edison και η ΔΕΠΑ θα ολοκληρώσουν από κοινού την τελική σύνδεση αυτού του νέου δρόμου φυσικού αερίου. Η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού θα ξεκινήσει το 2009 με προοπτική λειτουργίας το 2012. Ο αγωγός αυτός θα ενισχύσει την αξιοπιστία του εφοδιασμού της Ευρώπης και θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην αγορά φυσικού αερίου τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ευρώπη».