Βούλιαξαν οι τράπεζες

Καθοδική τροχιά για έκτη διαδοχική συνεδρίαση στην Ευρώπη
Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2008 00:01
UPD:01:27

«ΒΟΥΛΙΑΞΕ» ο τραπεζικός τομέας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού (κυρίως η Royal Bank of Scotland στην Ευρώπη), καθώς οι υψηλές τιμές πετρελαίου ενίσχυσαν τις ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις και χαμηλότερη ανάπτυξη.

Καθοδική τροχιά ακολούθησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, στη μεγαλύτερη αλληλουχία απωλειών από το 2005, εν μέσω ανησυχιών για αύξηση των επιτοκίων από τις διεθνείς κεντρικές τράπεζες εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων.

Σε αρνητική τροχιά κινήθηκαν και οι δείκτες στη Wall Street, με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται των ρευστοποιήσεων, μετά την αύξηση των επιτοκίων στην Ινδία για πρώτη φορά σε 15 μήνες, εντείνοντας τους φόβους για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και τη Fed.

Τα βαρόμετρα των αμερικανικών blue chips δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις για τέταρτη ημέρα στη σειρά, με πρωταγωνιστές τον τραπεζικό τομέα, μετά τη σύσταση για «πώληση» των μετοχών του από τη Citigroup, αλλά και το νέο άλμα των τιμών του πετρελαίου.

Μεγάλες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος λιανικής, με τη Next να βρίσκεται στο «κόκκινο», μετά τη σύσταση της Citigroup για «πώληση» των μετοχών της εταιρείας. Σε «πώληση» από «διακράτηση» υποβαθμίστηκαν και οι μετοχές της Home Retail και της Kingfisher. Οι εταιρείες του κλάδου λιανικής στην Αγγλία υποβαθμίστηκαν σε «πώληση» από τη Citigroup, λόγω ανησυχιών ότι οι καταναλωτές θα μειώσουν τις δαπάνες τους το 2008 και το 2009.

Σε χαμηλό οκταετίας βρέθηκε η μετοχή της Royal Bank of Scotland, παρά την αρχική ανοδική της πορεία. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,78%, στις 5.723,30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 2,10%, στις 4.660,91 μονάδες, και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε απώλειες ύψους 1,78%, στις 6.650,26 μονάδες.

Των απωλειών στην αμερικανική κεφαλαιαγορά ηγείται η Washington Mutual και η Lehman Brothers, οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες το δείκτη Standard & Poor's 500.

Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 1,16%, στις 14.183,48 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα