Αύξηση εσόδων κατά 5,3% στο πεντάμηνο

Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2008 12:12
UPD:12:21

Κατά 5,3% αυξήθηκαν τα έσοδα του δημοσίου το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2008, ενώ το Μάιο ενισχύθηκαν κατά 2,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2007.

Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αποδίδει την αύξηση των εσόδων με ρυθμό χαμηλότερο από τον ετήσιο στόχο του προϋπολογισμού (12,1%), σε συγκυριακούς παράγοντες.

Σημειώνει πάντως ότι τα έσοδα κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο πεντάμηνο πέρυσι, όταν είχαν αυξηθεί κατά 3,1%.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η υστέρηση των εσόδων το Μάιο οφείλεται στο ότι το μήνα αυτό δεν εισπράχθηκαν τα έσοδα από το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας Νομικών Προσώπων που είχαν προγραμματιστεί. Βεβαιώθηκαν έσοδα από το Ενιαίο Τέλος μόνο για πέντε ημέρες του μήνα.

Επίσης, υπήρξε μείωση των εσόδων εξαιτίας της μείωσης των φορολογικών συντελεστών από το 29% στο 25% για τις ΑΕ και ΕΠΕ και από το 22% στο 20% για τις ΟΕ και ΕΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το σύνολο των εσόδων στις ΔΟΥ το μήνα Μάιο αυξήθηκε κατά 2,6%. Το σύνολο των εσόδων στα Τελωνεία μειώθηκε κατά 3,9%, ενώ τα έσοδα από άλλες κατηγορίες (υπόλογος συμψηφισμού) αυξήθηκαν κατά 19%.

Τέλος, το σύνολο των εσόδων από ΦΠΑ στις εφορίες παρουσίασε το Μάιο αύξηση κατά 11%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα