Αlpha Bank: Στο 4,2% ο μέσος πληθωρισμός για το 2008

Κυριακή, 15 Ιουνίου 2008 20:36

ΣTO 4,2% προβλέπεται ο μέσος πληθωρισμός για το 2008 έναντι 2,9% το 2007, επισημαίνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Οπως αναφέρει η τράπεζα, ο πληθωρισμός του Μαΐου, που έφθασε το 4,9%, οφείλεται κατά 2 περίπου ποσοστιαίες μονάδες στις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις των εξωγενών αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, καθώς και κατά 1,35 π.μ. στις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις των εξωγενών αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων.

Κατά 1,55 π.μ. συνέβαλε στην ενίσχυση του πληθωρισμού ο υψηλός ρυθμός αύξησης της εγχώριας ζήτησης και του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στην Ελλάδα.

Οσον αφορά το δομικό πληθωρισμό, ανήλθε το Μάιο στο 3,8%, από 3,2% τον Απρίλιο. Η αύξηση οφείλεται στις δευτερογενείς επιπτώσεις από τις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, όπως αστικές συγκοινωνίες, ηλεκτρική ενέργεια, εστιατόρια - ζαχαροπλαστεία - καφενεία, καθώς και στην αύξηση των εισοδημάτων και του κόστους εργασίας στην Ελλάδα με πολύ υψηλότερους ρυθμούς από ό,τι στις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Ειδικότερα, οι κατά κεφαλήν αμοιβές στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 6,74% και στην Ευρωζώνη κατά 2,73%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα