Κίνα: Αύξηση των επενδύσεων στις υποδομές

Τρίτη, 17 Ιουνίου 2008 08:21

ΑΥΞΗΣΗ 25,6% σημείωσαν το πρώτο πεντάμηνο του έτους οι επενδύσεις της Κίνας σε εργοστάσια και στο real estate, καθώς η χώρα άρχισε να ξαναχτίζει τα κατεστραμμένα από τις φυσικές καταστροφές κτίρια.

Οι επενδύσεις σε υποδομές στα αστικά κέντρα αυξήθηκαν στα 4,03 τρισ. γιουάν (585 δισ. δολ.) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, μετά από αύξηση 25,7% το τετράμηνο έως και τον Απρίλιο.

Η Κίνα κατασκευάζει και πάλι δρόμους, γραμμές ηλεκτρικής ενεργείας, εργοστάσια και σπίτια μετά τις χειρότερες καταιγίδες που έπληξαν σε 25 χρόνια τη χώρα και τον σεισμό της 12ης Μαΐου που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 69.000 ανθρώπων. Η αύξηση της ζήτηση για υλικά οικοδομών ενδέχεται να ωθήσει υψηλότερα τις τιμές και να καταστήσει δυσκολότερο για την κεντρική τράπεζα τη χαλιναγώγηση του πληθωρισμού, στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία του κόσμου.

Το γιουάν ισχυροποιήθηκε 0,1% φθάνοντας στα 6,8924 έναντι του δολαρίου στις 10:12 π.μ. στη Σαγκάη.

Οι επενδύσεις στο real estate αυξήθηκαν 31,9% το πρώτο πεντάμηνο του 2008 έναντι του προηγούμενου έτους. Οι δαπάνες σε μη σιδηρούχα ορυκτά αναρριχήθηκαν 41,5% και σε αυτά με άνθρακα κατά 47%.

Ο αριθμός των νέων επενδυτικών έργων αυξήθηκε κατά 9.667 ατο πρώτο πεντάμηνο από 84.368 το προηγούμενο έτος.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 7,7% τον προηγούμενο μήνα καθώς η αύξηση της τιμής των τροφίμων περιορίστηκε. Οι τιμές παραγωγού αναρριχήθηκαν 8,2%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών ετών και η ρευστότητα αυξήθηκα σηματοδοτώντας την επάνοδο της πίεσης του πληθωρισμού.

Η Κίνα ενδέχεται να χρειαστεί οκτώ χρόνια για να επισκευάσει τους δρόμους, τις γέφυρες και τις σήραγγες που καταστράφηκαν από τον πιο ισχυρό σεισμό που έπληξε τα τελευταία χρόνια τη χώρα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών αυτόν τον μήνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα