ΑΡΧΙΣΕ από σήμερα η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων για την εγγραφή στο Εθνικό Κτηματολόγιο των ακινήτων που βρίσκονται σε 107 νέες περιοχές των Νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης και στις πρωτεύουσες των νομών όλης της χώρας και δεν είχαν ενταχθεί στο Κτηματολόγιο με παλιότερα προγράμματα.
H διαδικασία ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου 2008, με εξαίρεση τους ομογενείς και τους κατοίκους εξωτερικού, που μπορούν να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2008.
Διευκρινίζεται ότι δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους είναι υποχρεωμένα να υποβάλουν όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα σε ακίνητο σε κάποια από τις 107 περιοχές που κτηματογραφούνται. Με τον όρο δικαίωμα, εννοείται η πλήρης ή ψιλή κυριότητα σε ακίνητο, η επικαρπία ή οποιαδήποτε άλλη δουλεία.
Η δήλωση αφορά όλα τα ακίνητα, είτε είναι εντός είτε είναι εκτός σχεδίου, είτε είναι αγροτικά είτε είναι αστικά. Επίσης, αφορά όλα τα δικαιώματα πάνω στα ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει σε παραπάνω από ένα άτομο, έχουν υποχρέωση να το δηλώσουν όλοι και να επιβαρυνθούν όλοι με το αντίτιμο.
Στις αστικές περιοχές, το πάγιο τέλος είναι 35 ευρώ ανά δικαίωμα, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, το τέλος είναι 20 ευρώ.
Για τις αγροτικές περιοχές, τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν περισσότερα από δύο (2) δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας καταβάλλουν πάγια τέλη για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από το συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν στο συγκεκριμένο ΟΤΑ. Η πληρωμή του τέλους γίνεται μέσω 13 τραπεζών και το αποδεικτικό καταβολής επισυνάπτεται στο έντυπο της δήλωσης.
Αντιδράσεις
Για ασάφεια και κίνδυνο πρόκλησης χάους στη διαδικασία κτηματογράφησης της χώρας έκανε λόγο η ΠΟΜΙΔΑ, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «Εθνικό Κτηματολόγιο δεν μπορεί να γίνει, αν δεν λυθεί το ιδιοκτησιακό πρόβλημα των εκτός σχεδίου ακινήτων».
Οπως επισημαίνεται σε επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτο Παραδιά, και εστάλη προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά, με την ευκαιρία της σημερινής έναρξης της διαδικασίας κτηματογράφησης της Αττικής, του νομού Θεσσαλονίκης και πιο σημαντικών πόλεων της χώρας μας, η ΠΟΜΙΔΑ ρωτά «Πώς μπορεί ποτέ να καταρτιστεί κτηματολόγιο στις περιαστικές και τις εκτός σχεδίου περιοχές, όταν δεν έχει επιλυθεί ακόμη το τεράστιο ιδιοκτησιακό πρόβλημα των εκτός σχεδίου ακινήτων»;
Επιπλέον, το Εθνικό Κτηματολόγιο καταγράφει τα περιουσιακά δικαιώματα όλων των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας, μεταξύ των οποίων είναι και το Δημόσιο. Το Δημόσιο, επισημαίνεται στη σχετική επιστολή, προσέρχεται στη διαδικασία κτηματογράφησης από θέση ισχύος, έχοντας νομοθετημένους κανόνες, με τους οποίους ουσιαστικά αποκλείει στους ιδιώτες ιδιοκτήτες την πρακτική δυνατότητα να αποδείξουν την κυριότητά τους, ενώ στον εαυτό του επιφυλάσσει το δικαίωμα να διεκδικεί τα πάντα με αόριστες δηλώσεις των οργάνων του. Ετσι η διαδικασία σύνταξης του Κτηματολογίου κινδυνεύει να μεταβληθεί σε διαδικασία αρπαγής των ιδιωτικών περιουσιών, κάτι το οποίο ξεφεύγει από το σκοπό της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου.
31.12.1945
Για τις εκτός σχεδίου εδαφικές εκτάσεις, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να ισχύσει η ημερομηνία (31.12.1945) ως κρίσιμος χρόνος για την απόδειξη της κυριότητας με νόμιμους και μεταγεγραμμένους τίτλους, με μία ακόμη υπέρ του Δημοσίου προϋπόθεση: να μην έχει διενεργήσει το Δημόσιο διακατοχικές πράξεις ή διαχειριστικές μελέτες κ.λπ. από το 1949 έως και την ισχύ του Συντάγματος του 1975. Ειδικά για τα δασικά ακίνητα, προτείνει να μην ισχύει το υπέρ του Δημοσίου (μαχητό) τεκμήριο, «ότι οτιδήποτε δασικό ανήκει στο Δημόσιο», αλλά το Δημόσιο να δηλώνει ως δασικά τα ακίνητα για τα οποία υφίσταται κυρωμένος δασικός χάρτης (άρθρο 62 ν. 998/99).