Αχμαντινετζάντ: «Τεχνητή και επιβεβλημένη» η αύξηση των τιμών πετρελαίου

Τρίτη, 17 Ιουνίου 2008 11:27

Για «τεχνητή» αύξηση των τιμών πετρελαίου για οικονομικούς ή πολιτικούς σκοπούς, από ορισμένες δυνάμεις, έκανε λόγο σήμερα ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σε ομιλία του στη σύνοδο του Ταμείου του ΟΠΕΚ για τη Διεθνή Ανάπτυξη, στο Ισπαχάν.

«Η αύξηση της κατανάλωσης είναι μικρότερη από την αύξηση της παραγωγής. Η αγορά είναι επαρκής, αλλά οι τιμές αυξάνονται και η κατάσταση αυτή είναι τεχνητή και επιβεβλημένη από ορισμένες δυνάμεις» τόνισε ο Αχμαντινετζάντ, σημειώνοντας ότι «ορισμένοι, για πολιτικούς και οικονομικούς σκοπούς ελέγχουν τεχνητά την τιμή του πετρελαίου».

Σύμφωνα με τον ιρανό πρόεδρο, ορισμένες «καπιταλιστικές δυνάμεις» αυξάνουν τεχνητά την τιμή του πετρελαίου με σκοπό «να καλύψουν τις δαπάνες των πολέμων τους ή για να δικαιολογήσουν τις επενδύσεις για την εκμετάλλευση νέων πηγών ενέργειας στα βάθη των ωκεανών, στους πόλους και αλλού».

Αναφερόμενες στην υποτίμηση του δολαρίου, ο Αχμαντινετζάντ τόνισε ότι είναι ένα από τα κύρια προβλήματα που πλήττουν την παγκόσμια οικονομία και κυρίως την οικονομία των χωρών που εξάγουν ενέργεια. Παράλληλα, επανέλαβε την άποψή του ότι «ένας συνδυασμός των πιο ισχυρών νομισμάτων του κόσμου πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τις συναλλαγές όσον αφορά το πετρέλαιο ή οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ θα πρέπει να ορίσουν ένα νέο νόμισμα για τις συναλλαγές αυτές».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Ρόιτερς



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα