ΒοΕ: «Βλέπει» άνοδο του πληθωρισμού φέτος άνω του 4%

Τρίτη, 17 Ιουνίου 2008 12:56

Πάνω από το 4% πιθανόν να αναρριχηθεί ο πληθωρισμός της Βρετανίας φέτος, λόγω των υψηλών τιμών τροφίμων και πετρελαίου, εκτιμά η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ). Παρόλα αυτά, επισημαίνει πως έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στη μείωσή του στον στόχο του 2% σε ορίζοντα διετίας.

Σε ανοιχτή επιστολή που έστειλε σήμερα στη βρετανική κυβέρνηση, μετά την εκτόξευση του δείκτη τιμών καταναλωτή Μαΐου στο 3,3%, ο διοικητής της ΒοΕ Μέρβιν Κινγκ αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη εξισορρόπηση της χαμηλότερης ανάπτυξης και των υψηλότερων τιμών.

«Όσον αφορά στις ανοδικές τάσεις, ο κίνδυνος της διατήρησης του πληθωρισμού σε επίπεδα ανώτερα του επίσημου στόχου εξηγεί γιατί η Επιτροπή δεν έχει αντιδράσει επιθετικότερα στις ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομίας» επισημαίνει ο Κινγκ στην επιστολή του.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΒοΕ, ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 4% στα τέλη του έτους, προτού υποχωρήσει. Παρόλα αυτά, θα παραμείνει αρκετά πιο πάνω από τον στόχο του 2% κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του 2009.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα