ΣΕΒ: Δομικό και όχι συγκυριακό πρόβλημα η ακρίβεια στην Ελλάδα

Τρίτη, 17 Ιουνίου 2008 16:49
UPD:17:31

«H ακρίβεια που “πνίγει” τα νοικοκυριά, αν και επιδεινώνεται από την

παγκόσμια κρίση, αποτελεί για την Ελλάδα ένα πρόβλημα δομικό και όχι συγκυριακό, πολυδιάστατο και όχι μονοσήμαντο», υπογραμμίζει ο ΣΕΒ σε ανακοίνωσή του για το θέμα της ακρίβειας.

Ο ΣΕΒ θεωρεί ότι «η διαρκής αναζήτηση εξιλαστήριου θύματος στους "κερδοσκόπους" της επιχειρηματικής δράσης, δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμο άλλοθι της πολιτικής αβελτηρίας ή ανεπάρκειας. Υπονομεύει εκείνες ακριβώς τις δημιουργικές δυνάμεις, στη δράση των οποίων υποχρεωτικά θα βασιστούμε για την έξοδο από την κρίση και, πάντως, δεν υποκαθιστά την ανάγκη ενός συντεταγμένου σχεδίου αντιμετώπισης της εντεινόμενης κρίσης».

«Η μόνιμη διαφορά της τάξης του 35% στον πληθωρισμό μας έναντι του μέσου Ευρωπαϊκού, αντικατοπτρίζει τις στρεβλώσεις του οικονομικοπολιτικού μας μοντέλου. Κάθε πρόβλημα που μας ταλανίζει σήμερα, έχει τη ρίζα του σε μια απόφαση που δεν πήραμε, σε μια τομή που αναβλήθηκε, σε μια μεταρρύθμιση που δεν αποτολμήθηκε στις τελευταίες δεκαετίες», τονίζει ο ΣΕΒ.

Επισημαίνει ακόμη ότι έχει προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι η παγκόσμια κρίση –κρίση χρηματοπιστωτική, κρίση ενέργειας, κρίση τροφίμων– προοιωνίζεται ακόμα πιο δύσκολες μέρες και για τη χώρα μας.

«Οι δαιμονολογίες, τα ευχολόγια και οι κομματικές παραμυθίες δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δράσης, που βέβαια δεν θα εξαντλείται στα λόγια».

Προτάσεις

Ο ΣΕΒ προτείνει την πλήρη εφαρμογή του νόμου περί απολογισμού και διαφάνειας στις δημόσιες επιχειρήσεις, την τολμηρή μείωση της γραφειοκρατίας, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, τη ριζική αναμόρφωση των υπηρεσιών και διαδικασιών σε όλους τους οργανισμούς κοινωνικής πρόνοιας (ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, Ταμεία), την έναρξη ολοκληρωμένου ελέγχου στους ΟΤΑ, τη ριζική εξυγίανση του σαθρού συστήματος λειτουργίας και προμηθειών των νοσοκομείων και τη δραστική μείωση των τεράστιων ελλειμμάτων τους και την άμεση ολοκλήρωση της απελευθέρωσης όλων των μεγάλων τομέων της οικονομίας με στόχο το άνοιγμά τους στον ανταγωνισμό και τη δραστηριοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με έρευνες σε όλους τους βασικούς τομείς που απορροφούν τον οικογενειακό

προϋπολογισμό.

Πρόσκληση στους κοινωνικούς εταίρους για διάλογο

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος έστειλε στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους επιστολή με την οποία ζητά να ξεκινήσουν άμεσα από κοινού «έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο» για την ακρίβεια, προκειμένου, όπως αναφέρει, «μαζί να βρούμε τους ουσιαστικότερους τρόπους αντιμετώπισής του προβλήματος και μαζί να διεκδικήσουμε την εφαρμογή τους».

Ο κ. Δασκαλόπουλος τονίζει ότι «το κύμα της ακρίβειας δεν "πνίγει" μόνο τα νοικοκυριά, δεν φέρνει σε αδιέξοδο μόνο τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους. Πλήττει και την επιχείρηση, το εμπόριο, τη βιοτεχνία, τους επαγγελματίες. Βιώνουμε μια παγκόσμια κρίση που οξύνει δραματικά τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Οι δυνάμεις της εργασίας καλούνται να προσεγγίσουν το κοινό αυτό πρόβλημα συλλογικά -γιατί τα συμφέροντά τους είναι αλληλένδετα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα