Σε ρεκόρ εβδομάδος η Ευρώπη

Από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου
Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2008 00:01

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο εβδομάδας ενισχύθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου, της δημοσιοποίησης των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων από την Goldman Sachs και της αύξησης των στοιχημάτων ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 2% την επόμενη εβδομάδα.

Στη Wall Street τα κακά νέα από το χρηματοοικονομικό τομέα τα επισκίασαν φήμες για εξαγορές στη βιομηχανία ενέργειας. Των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, των εταιρειών ενέργειας και της παραγωγής πρώτων υλών, αλλά οι ευρωπαϊκοί δείκτες περιόρισαν τα κέρδη τους μετά την υποχώρηση των δεικτών στη Wall.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες, μετά την πρόβλεψη της Goldman ότι οι τράπεζες θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου κατά 65 δισ. δολάρια, προκειμένου να καλύψουν τις ζημιές, γεγονός που επισκίασε τα ικανοποιητικά αποτελέσματα της εταιρείας. Αποθαρρυντικά ήταν τα μάκρο της ημέρας.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,16%, στις 5.861,90 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,61%, στις 4.686,33 μονάδες, ενώ ο DAX κατέγραψε κέρδη κατά 0,98%, στις 6.796,16 μονάδες.

Η Daimler, η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, και η Tokyo Electric Power σημείωσαν σημαντικά κέρδη μετά την πτώση κατά 5 δολάρια στην τιμή του αργού τη Δευτέρα. Κέρδη κατέγραψαν οι αεροπορικές British Airways και Ryanair Holdings.

Η BHP Billiton, η μεγαλύτερη εταιρεία μεταλλευμάτων στον κόσμο, πραγματοποίησε ράλι μετά την ενίσχυση του χαλκού σε υψηλά δύο εβδομάδων.

Η Whitbread, η μητρική των Costa coffee shops, κατέγραψε σημαντική άνοδο μετά και τα υψηλότερα του αναμενόμενου κέρδη πρώτου τριμήνου.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν τόσο η ABB όσο και η Alcatel-Lucent , εταιρείες οι πωλήσεις των οποίων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αμερικανική αγορά.

Απώλειες κατέγραψαν οι Boeing και Deere, μετά την αναπάντεχη υποχώρηση που καταγράφηκε στη βιομηχανική παραγωγή.

Ακόμη, στον κατασκευαστικό κλάδο των απωλειών ηγείται η D.R. Horton, μετά τη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο υποχώρηση στις ενάρξεις ανέγερσης νέων κατοικιών.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε οριακά στις 14.348,37 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα