Β. Κορέα: Οικονομική συρρίκνωση και το 2007

Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2008 08:40

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ για δεύτερο έτος το 2007 εμφάνισε η οικονομία της Βορείου Κορέας, καθώς ο κακός καιρός περιόρισε την αγροτική παραγωγή και οδήγησε σε έλλειμμα τροφίμων.

Η οικονομία της χώρας περιορίστηκε 2,3% μετά τη συρρίκνωσή της κατά 1,1% το 2006, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας της Ν. Κορέας.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν ότι η Βόρειος Κορέα ενδέχεται να αντιμετωπίσει και πάλι πρόβλημα έλλειψης τροφίμων εξ αιτίας των πλημμυρών και της ξηρασίας που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 1 εκατ. ανθρώπων στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποίησαν τον Απρίλιο για πιθανή ανθρωπιστική κρίση και τον περασμένο μήνα το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων ζήτησε από τη Νότιο Κορέα να προσφέρει τρόφιμα στο κράτος των 23 εκατ. ανθρώπων.

Η Βόρειος Κορέα δεν ανακοινώνει επίσημα οικονομικά στοιχεία. Η κεντρική τράπεζα της Νοτίου Κορέας ανακοινώνει κάθε χρόνο τις εκτιμήσεις της για την οικονομική ανάπτυξη της γειτονικής χώρας, βάσει των στοιχείων από την Korea International Trade Association, Korea Trade and Investment Promotion Agency, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις παροχής βοηθείας όπως ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων, καθώς επίσης και των πληροφοριών που συλλέγουν οι συχνοί επισκέπτες στη χώρα.

Η Βόρειος Κορέα συμφώνησε τον Φεβρουάριο του 2007 με τη Νότιο Κορέα, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα, να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα τις φυσιολογικές διπλωματικές σχέσεις και την οικονομική στήριξη, ίση με 1 εκατ. μετρικούς τόνους πετρελαίου. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η χώρα διαμαρτυρήθηκε για τον αργό ρυθμό της παροχής βοηθείας.

Μέχρι στιγμή η Βόρειος Κορέα έχει παραλάβει 390.000 τόνους καυσίμου και άλλοι 100.000 τόνοι βρίσκονται καθ’ οδόν, σύμφωνα με τον Hwang Joon Kook, γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας την εβδομάδα που πέρασε μετά τις διαπραγματεύσεις για παροχή ενέργειας το πλαίσιο των εξαμερών συνομιλιών που έχουν στόχο την εγκατάλειψη του προγράμματος πυρηνικών όπλων της χώρας.

Το εθνικό εισόδημα της Βορείου Κορέας ήταν πέρυσι 26,7 δισ. δολ. και το κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν 1.152 δολ., σύμφωνα με την Bank of Korea. Αντιθέτως, η οικονομία της Νοτίου Κορέας ύψους 971 δισ. δολ. αναπτύχθηκε πέρυσι με ρυθμό 5%, με αποτέλεσμα το κατά κεφαλήν εισόδημα να ανέρχεται σε 20.045 δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα