Κάτω από τα 136 δολάρια οι τιμές πετρελαίου

Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2008 14:56

Κάτω από τα 136 δολάρια το βαρέλι υποχωρούσαν σήμερα το μεσημέρι οι τιμές του πετρελαίου, ενόψει της συνάντησης των παραγωγών και καταναλωτριών χωρών, αυτό το σαββατοκύριακο, στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, η Σαουδική Αραβία αναμένεται να ανακοινώσει πως προχωρά σε αύξηση της παραγωγής της κατά 200.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Στις 13.57’ ώρα Ελλάδος, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού στα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου υποχωρούσε κατά 1,01 δολάριο στα 135,67 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Αυγούστου του μπρεντ υποχωρούσε την ίδια ώρα στα 135,46 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 98 σεντς.

Νωρίτερα, οι τιμές του πετρελαίου είχαν εκτιναχθεί πάνω από τα 137 δολάρια το βαρέλι, στον απόηχο της είδησης ότι η Royal Dutch Shell ανέστειλε την παραγωγή σε πετρελαιοπηγή στα νοτιοανατολικά της Νιγηρίας μετά από επίθεση ανταρτών. Στην άνοδό τους συνέβαλε και η προς τα πάνω αναθεώρηση από την Goldman Sachs της εκτίμησης για τη μέση τιμή του μπρεντ το 2008.

Η νέα εκτίμηση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, με τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, κάνει λόγο για διαμόρφωση της τιμής του μπρεντ στα 117,40 δολάρια το βαρέλι, κατά μέσον όρο, φέτος, έναντι 108 δολαρίων, που προέβλεπε αρχικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα