Υπεγράφη η απόφαση για τη δωρεάν ανακατασκευή κτηρίων στις σεισμόπληκτες περιοχές

Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2008 17:42

Υπεγράφη από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ η απόφαση με την οποία οριοθετούνται οι περιοχές των Νομών Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας που επλήγησαν από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου και καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης της δωρεάν κρατικής αρωγής για την ανακατασκευή και επισκευή των κτηρίων που υπέστησαν ζημιές.

Όπως δήλωσε ο κ. Σουφλιάς με την απόφαση καθορίζονται οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις για τη δωρεάν ανακατασκευή ή επισκευή των κτηρίων που θεσπίστηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι στις πυρόπληκτες περιοχές.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ γνωστοποίησε πως δικαιούχοι της δωρεάν κρατικής αρωγής είναι όλοι οι ιδιοκτήτες ή ψιλοί κύριοι κάθε είδους κτηρίου (πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία, επαγγελματικοί χώροι, ναοί κ.λπ.) που βρίσκεται σε σεισμόπληκτη περιοχή, με μόνη προϋπόθεση το κτίριο αυτό να μην ήταν εγκαταλελειμμένο.

Επίσης, απηύθυνε έκκληση προς τους πληγέντες να υποβάλλουν το ταχύτερο πλήρης φακέλους με τα ελάχιστα, όπως ανέφερε, δικαιολογητικά που απαιτούνται και διαβεβαίωσε πως η διεκπεραίωση από το υπουργείο θα είναι τάχιστη. Επίσης κάλεσε τις πολεοδομίες και τους ιδιώτες μηχανικούς να επιταχύνουν το έργο τους για την εξυπηρέτηση των πληγέντων.

Αναλυτικότερα τα βασικά σημεία της απόφασης, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι τα ακόλουθα:

1. Με την Απόφαση οριοθετούνται οι ακόλουθες πληγείσες περιοχές :

-Στο Νομό Αχαΐας τα διοικητικά όρια των δήμων: Αροανίας, Βραχναίικων, Δύμης, Καλαβρύτων, Λαρισσού, Μεσσάτιδος, Μόβρης, Παραλίας, Πατρέων, Τριταίας, Φαρρών, Ωλενίας, και της Κοινότητας Καλενζίου.

-Στο Νομό Ηλείας τα διοικητικά όρια των δήμων: Αμαλιάδος, Ανδραβίδας, Αρχαίας Ολυμπίας, Βαρθολομιού, Βουπρασίας, Βώλακος, Γαστούνης, Ιαρδάνου, Κάστρου- Κυλλήνης, Λαμπείας, Λασιώνος, Λεχαινών, Πηνείας, Πύργου, Σκιλλούντος, Τραγανύ, Φολόης και Ωλένης

-Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας τα διοικητικά όρια των δήμων: Αγγελοκάστρου, Αγρινίου, Αιτωλικού, Αστακού, Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Φυτειών και Οινιάδων.

2. Δικαιούχοι της δωρεάν κρατικής αρωγής είναι όλοι οι ιδιοκτήτες ή ψιλοί κύριοι κάθε είδους κτιρίου που βρίσκεται σε σεισμόπληκτη περιοχή, με μόνη προϋπόθεση το κτίριο αυτό να μην ήταν εγκαταλελειμμένο.

3. Το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής είναι το ίδιο που καθορίστηκε για τις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του πεσασμένου Αυγούστου. Συγκεκριμένα η απόφαση για την χορήγηση της δωρεάν κρατικής αρωγής, μεταξύ των άλλων, προβλέπει:

- 750 ευρώ / τ.μ. για την ανακατασκευή κατοικιών, για εμβαδό ίσο με αυτό της κατοικίας που καταστράφηκε και μέχρι τα 120 τ.μ. Το ποσό αυτό αυξάνεται στα 950 ευρώ/τ.μ. για διατηρητέες κατοικίες και για όσες βρίσκονται εντός παραδοσιακών οικισμών.

- 350 ευρώ/ τ.μ. για την ανακατασκευή κτιρίων που έχουν την χρήση επαγγελματικού χώρου, για το σύνολο της επιφάνειας του κτηρίου.

Για την επισκευή κατοικιών προβλέπεται η χορήγηση δωρεάν κρατικής αρωγής που μπορεί να φτάσει τα 450 ευρώ / τ.μ., χωρίς περιορισμό ως προς το συνολικό εμβαδόν της ιδιοκτησίας.

4. Περιλαμβάνονται εξαιρετικά ευνοϊκές ρυθμίσεις για την πραγματική βελτίωση των συνθηκών κατοικίας στις σεισμόπληκτες πυρόπληκτες περιοχές. Έτσι:

α) για διμελείς οικογένειες και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 65 τ.μ., η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 65 τ.μ.

β) για τριμελείς οικογένειες και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 80 τ.μ., η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 80 τ.μ.

γ) για τετραμελείς οικογένειες και άνω και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 95 τ.μ., η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 95 τ.μ.

5. Θεσπίζονται γενικές αρχές για τις διώροφες οικοδομές με στόχο την διατήρηση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας των οικισμών που επλήγησαν και την οργανωμένη ανοικοδόμησή τους. Μεταξύ των άλλων προβλέπεται ότι :

- Όλες οι κατοικίες θα έχουν το πολύ δύο ορόφους και θα διαθέτουν υποχρεωτικά κεραμοσκεπή

- Αυστηρή εφαρμογή κανονισμού θερμομόνωσης (διπλά τζάμια, διπλούς δρομικούς τοίχους με θερμομόνωση, κλπ)

- Απαγόρευση κατασκευής PILOTIS

- Ξύλινα κουφώματα ή από άλλο υλικό, ώστε να μοιάζουν με ξύλινα

- Οι ηλιακοί συλλέκτες να τοποθετούνται στον περιβάλλοντα χώρο

- Διατήρηση της μορφολογίας της περιοχής (όγκοι κτιρίων, υψίκορμα ανοίγματα, σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα).

- Σε όλους τους παραδοσιακούς οικισμούς θα εφαρμόζονται οι όροι των αντίστοιχων Π.Δ.

6. Για ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση των πληγέντων πρώτον, η πολιτεία αναλαμβάνει να πληρώσει το 50% της αμοιβής του μηχανικού και δεύτερον, δίδεται προκαταβολή 10.000 ευρώ στους δικαιούχους για την δωρεάν ανακατασκευής κατοικιών και 2.000 ευρώ στους δικαιούχους για την δωρεάν επισκευής κατοικιών, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση της οικοδομικής άδειας κατασκευής ή του φακέλου μελέτης επισκευής αντίστοιχα.

Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι δικαιούχοι και σε ό,τι αφορά την διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας που ακολουθεί.

7. Για την διασφάλιση της διαφάνειας της διαδικασίας, η κρατική αρωγή θα χορηγείται σε τρεις δόσεις, ανάλογα με την πορεία των εργασιών ανακατασκευής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα