Εγκρίθηκε το επιχειρησιακό πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας

Κομισιόν
Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2008 22:13

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την περίοδο 2007-2013 ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παροχή κοινοτικής στήριξης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (EΤΠΑ), για ορισμένες ελληνικές και ιταλικές περιφέρειες που βρίσκονται κατά μήκος των κοινών τους συνόρων.

Συγκεκριμένα, οι ελληνικοί νομοί που υπάγονται στο πρόγραμμα είναι οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας (περιφέρεια δυτικής Ελλάδας), Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου (περιφέρεια Ιονίων νήσων) και οι νομοί Ιωαννίνων, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας (περιφέρεια Ηπείρου). Οι ιταλικές επαρχίες είναι το Μπάρι, το Πρίντεζι και το Λέτσε. Επιπλέον, οι παρακείμενες περιοχές, οι οποίες λαμβάνουν 20%, κατ’ ανώτατο όριο, της χρηματοδότησης ΕΤΠΑ που διατίθεται στο πρόγραμμα, αφορούν τους ελληνικούς νόμους Ηλείας και ¶ρτας μαζί με τις ιταλικές επαρχίες Τάραντο και Φότζια.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο προϋπολογισμός του εν λόγω επιχειρησιακού προγράμματος ανέρχεται σε 118 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 89 εκατ. ευρώ είναι κοινοτική χρηματοδότηση, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Στόχος του προγράμματος είναι η διασύνδεση αγορών και κοινοτήτων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η διαφύλαξη και διαχείριση του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει ότι, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση, η εν λόγω ελληνοιταλική περιοχή συνεργασίας διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα χάρη στη γεωγραφική της θέση και στους τουριστικούς, πολιτιστικούς και θαλάσσιους πόρους της, αλλά συγχρόνως εμφανίζει αδυναμίες όπως χαμηλά ποσοστά ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕγχΠ) και σχετικά χαμηλές δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη.

Ειδικότερα, το επιχειρησιακό πρόγραμμα διαρθρώνεται γύρω από τις ακόλουθες προτεραιότητες:

Προτεραιότητα 1: Ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας (περίπου 28.0% της συνολικής χρηματοδότησης), εστιάζοντας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (MME).

Προτεραιότητα 2: Βελτίωση της προσπελασιμότητας σε δίκτυα και υπηρεσίες (περίπου 25% της συνολικής χρηματοδότησης), όπως συστήματα μεταφορών και επικοινωνιών, λιμενικές και αερολιμενικές αρχές και τοπικοί δημόσιοι μεταφορικοί φορείς.

Προτεραιότητα 3: Βελτίωση της ποιότητας ζωής, προστασία του περιβάλλοντος και ενίσχυση της κοινωνικής και πολιτιστικής συνοχής (περίπου 41% της συνολικής χρηματοδότησης)

Προτεραιότητα 4: Τεχνική βοήθεια (περίπου 6% της συνολικής χρηματοδότησης) για την υλοποίηση του προγράμματος που θα καλύπτει δαπάνες διαχείρισης, παρακολούθησης, αξιολόγησης και ελέγχου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα