ΟΙ ΕΝΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ανησυχίες για την κατάσταση στον χρηματοοικονομικό τομέα, η νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου και ο εφιάλτης του πληθωρισμού έθεσαν σε κλοιό ισχυρών πιέσεων τις μετοχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.
Οι προβλέψεις της Merrill Lynch για περικοπές μερισμάτων από τις αμερικανικές τράπεζες, οι φήμες ότι η ίδια η επενδυτική τράπεζα θα προβεί σε προειδοποίηση για την κερδοφορία της και η προαναγγελία νέων διαγραφών ενεργητικού από τη Citigroup ήλθαν να υπενθυμίσουν ότι το τέλος της πιστωτικής κρίσης δεν είναι κοντά.
Στη Γουόλ Στριτ ο χρηματοοικονομικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με τις μετοχές της Merril Lynch να υποχωρούν 3,5%, και τις Lehman Brothers και Morgan Stanley να καταγράφουν απώλειες 2,8%. Βουτιά έκαναν και οι μετοχές των ημικρατικών πιστωτικών ομίλων Fannie Mae και Freddie Mac, καθώς επενδυτικοί οίκοι υποβάθμισαν τις προβλέψεις για την κερδοφορία τους.
Στα απογοητευτικά στοιχεία για τον χρηματοοικονομικό τομέα ήρθαν να προστεθούν οι φόβοι των επενδυτών για έκρηξη του πληθωρισμού και κάμψη των καταναλωτικών δαπανών, ύστερα από την ανάκαμψη του πετρελαίου στα 135 δολάρια το βαρέλι. Υπό αυτές τις συνθήκες Dow Jones και S&P παρουσίαζαν μία ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης απώλειες περίπου 1,8%, ενώ ο Nasdaq βρισκόταν στο -2,3%.
Αντίστοιχο ήταν νωρίτερα το σκηνικό στην Ευρώπη, με τον δείκτη FTSEurofirst να τερματίζει μειωμένος κατά 1,6% στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 εβδομάδων. Για το σύνολο της εβδομάδας είχε απώλειες 3,4%. Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι τράπεζες με την Fortis να υποχωρεί 4,8% και την HBOS 4,2%. Απώλειες κοντά στο 3% είχαν επίσης η Deutsche Bank και η UBS.
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 1,53% στις 5.620,80 μονάδες. Πτώση 2,12% σημείωσε στη Φραγκφούρτη ο DAX 30, ενώ 1,79% χαμηλότερα έκλεισε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Αρνητικό ήταν το επενδυτικό κλίμα και στην Ασία. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei κατέγραψε απώλειες 1,33%.
ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ