ΕΕ - Νέος κανονισμός για το βαμβάκι

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2008 18:16

Nέο κανονισμό για το βαμβάκι υιοθέτησε το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για μια ιδιαίτερα επιτυχή συμφωνία για τη χώρα μας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με το νέο καθεστώς διασφαλίζεται κατά 100% η απορρόφηση των πόρων του τομέα που όσον αφορά τις άμεσες συνδεδεμένες ενισχύσεις των βαμβακοπαραγωγών ανέρχονται σε 202 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και έτσι αποτρέπεται έτσι ο κίνδυνος απώλειας έστω και ενός ευρώ από τις επιδοτήσεις των αγροτών.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα πάντα με τη σχετική ανακοίνωση, η χορηγούμενη συνδεδεμένη ενίσχυση μπορεί να φτάσει μέχρι 80,56 ευρώ ανά στρέμμα έναντι 54,60 ευρώ ανά στρέμμα που ίσχυε μέχρι σήμερα, ανάλογα με την καλλιεργούμενη έκταση.

Επίσης το υπουργείο γνωστοποιεί ότι δημιουργείται επιπλέον εθνικός φάκελος, η διαχείριση του οποίου ανατίθεται στο Κράτος-Μέλος και ο οποίος στη χώρα μας θα στηρίζει δράσεις διαφήμισης και προώθησης του προϊόντος καθώς και δράσεις βελτίωσης της ποιότητας μέσω των Οργανώσεων των παραγωγών. Ο εθνικός φάκελος για την Ελλάδα ανέρχεται σε 4 εκατ. Ευρώ, που προέρχονται από τα αδιάθετα περισσεύματα των πόρων που προορίζονταν για την προώθηση του προϊόντος και όχι από πόρους της συνδεδεμένης ενίσχυσης των βαμβακοπαραγωγών.

Επίσης, διατηρούνται ως έχουν τα ποσοστά σύνδεσης αποσύνδεσης των ενισχύσεων, δηλαδή 35% και 65%, αντίστοιχα, ενώ δίνεται η δυνατότητα στα Κράτη-Μέλη να εφαρμόσουν ελάχιστη απόδοση ανά στρέμμα, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να εισπράξει ο παραγωγός τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Η εφαρμογή του νέου Κανονισμού ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2009.

Ο κ. Κοντός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Συμβουλίου δηλώνοντας ότι, παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν, η συμφωνία που επετεύχθη για το βαμβάκι είναι απόλυτα επιτυχής και στηρίζει τα συμφέροντα των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα