Ν. Κορέα: Μεγάλη η μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών

Στα χαμηλότερα επίπεδα επτά ετών
Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2008 08:06

ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των επτά ετών υποχώρησε η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη Νότια Κορέα, καθώς η άνοδος της τιμής των τροφίμων και των καυσίμων, περιόρισαν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης υποχώρησε στο 86 το δεύτερο τρίμηνο και στα χαμηλότερα επίπεδα από το τέλος του 2000, έναντι 105 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Bank of Korea στη Σεούλ. Ο δείκτης κάτω από το 100 καταδεικνύει ότι οι απαισιόδοξοι υπερέβησαν τους αισιόδοξους.

Το αδύναμο ουόν, το νόμισμα με τις δεύτερες χειρότερες επιδόσεις νόμισμα έναντι τουο δολαρίου φέτος, επιδείνωσε την πίεση των τιμών, αυξάνοντας το κόστος των εισαγομένων καταναλωτικών αγαθών. Ο πρόεδρος της χώρας Lee Myung Bak βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μείωση της δημοτικότητάς του, καθώς η αύξηση της τιμής των καυσίμων ώθησαν τον πληθωρισμό στα υψηλότερα επίπεδα επτά ετών, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά που ήδη βάλλονται από το ύψος του ελλείμματος σε επίπεδα ρεκόρ.

Χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προέβλεψε ότι η οικονομία της Ν. Κορέας ύψους 970 δισ. δολ. θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,1% το 2008, ρυθμός που θα είναι ο χαμηλότερος σε χρονικό διάστημα πέντε ετών.

Το νόμισμα της Ν. Κορέας – ουόν – υποχώρησε σήμερα 0,2% φθάνοντας στα 1.035,10 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Το ουόν έχει απωλέσει φέτος το 9,8% της αξίας του, έχοντας τις δεύτερες χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των 10 πιο διαπραγματεύσιμων νομισμάτων της Ασίας – εκτός του ιαπωνικού γιέν – σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg News.

Στο Χρηματιστήριο ο δείκτης Kospi υποχωρούσε 0,7%, φθάνοντας στις 1.698,81 μονάδες στις 11:33 π.μ. στη Σεούλ, διευρύνοντας τη φετινή του υποχώρηση στο 10,5%.

Το αργό πετρέλαιο αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 139,89 δολ. το βαρέλι αυτόν τον μήνα και οι τιμές των δημητριακών, όπως του ρυζιού, του καλαμποκιού και του σταριού, άγγιξαν δυσθεώρητα επίπεδα το 2008. Η Ν. Κορέα εισάγει περίπου το 97% των αναγκών της σε ενέργεια.

Το Μάϊο ο πληθωρισμός στη χώρα επιταχύνθηκε στο 4,9%, υπερβαίνοντας για έβδομο μήνα τον στόχο της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Οι τιμές καταναλωτή τον Ιούνιο θα υπερβούν τις αντίστοιχες του Μαΐου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Kang Man Soo στους δημοσιογράφους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα