Eurobank: Θετική διαφοροποίηση της Πολωνίας από τις οικονομίες της Νέας Ευρώπης

Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2008 18:39

Η Πολωνία διαφοροποιείται θετικά από τις οικονομίες της Νέας Ευρώπης, συμπεραίνει αντιπροσωπεία της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της EFG Eurobank που πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βαρσοβία το χρονικό διάστημα μεταξύ 10 και 11 Ιουνίου.

Στα θετικά σημεία συγκαταλέγονται η ισορροπημένη οικονομική της ανάπτυξη μεταξύ κατανάλωσης και επενδύσεων, το συγκριτικά χαμηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (3,7% του ΑΕΠ για το 2007) καθώς και τo χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού (4,4% τον Μάιο). Η ανάπτυξη βασίζεται πολύ λιγότερο στην πιστωτική επέκταση από τις υπόλοιπες οικονομίες της Νέας Ευρώπης. Οι δείκτες πιστωτικής επέκτασης υπολείπονται ακόμα και από χώρες της Νέας Ευρώπης με συγκριτικά χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της EFG Eurobank, η οικονομία αναπτύσσεται κοντά ή και πάνω από τα όρια των δυνατοτήτων της, φαινόμενο που έχει ως αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση των πραγματικών μισθών πάνω από την αύξηση της παραγωγικότητας και την εμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων. Η εφαρμοζόμενη περιοριστική νομισματική πολιτική για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων δεν έχει επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ έχει οδηγήσει σε μια σημαντική ανατίμηση του νομίσματος. Από την άλλη πλευρά, αν και το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διατηρείται κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ που επιβάλλει η συνθήκη του Μάαστριχτ, η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική δεν συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες

Η συγκριτικά μεγάλη αγορά της Πολωνίας προσφέρει σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες. Η Πολωνία θα είναι αποδέκτης 70 δις Ευρώ από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης το διάστημα 2007-2013, ενώ οι εισροές ανήλθαν σε 7 δις Ευρώ το 2004-2006. Η κερδοφορία του εγχώριου επιχειρηματικού τομέα, ο οποίος είναι κατά κύριο λόγο εξαγωγικά προσανατολισμένος, κινείται σε υψηλά επίπεδα παρά την ανατίμηση του τοπικού νομίσματος. Οι προσδοκίες για το μέλλον διατηρούνται θετικές αφού μεγάλο μέρος των κερδών επανεπενδύονται, ενώ οι επιχειρήσεις δανείζονται για να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους.

Ελλειψη εργατικού δυναμικού

Μείζονος σημασίας ζήτημα στην Πολωνία, όπως τόνισαν όλοι οι συνομιλητές μας, είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού, γεγονός που τροφοδοτεί την ισχυρή αύξηση των μισθών. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού οφείλεται στο χαμηλό δείκτη απασχόλησης, καθώς και στη μεγάλη μετανάστευση των Πολωνών στο εξωτερικό. Ενδεικτικό είναι ότι η ανεργία έχει πέσει στο 8,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2007 έναντι του 18% στο τέλος του 2005, ενώ η ανεργία στη Βαρσοβία φτάνει μόλις το 2%.

Ο χαμηλός δείκτης απασχόλησης οφείλεται κυρίως στο ισχύον σύστημα πρόωρης συνταξιοδότησης το οποίο οδήγησε 1,3 εκατ. εργαζόμενους εκτός εργασίας. Ωστόσο, το εν λόγω σύστημα όμως, όπως μας ενημέρωσαν, παύει να ισχύει μετά το 2008. Επιπλέον, με την ένταξη της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάνω από 2 εκατ. Πολωνοί (ποσοστό ίσο με το 15% του εργατικού δυναμικού της χώρας) εγκατέλειψαν τη χώρα προς αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών εργασίας στην Ευρώπη, με κυριότερο προορισμό την Αγγλία.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα