Συμφωνία ΕΛΠΕ με Edison για δημιουργία μεικτής εταιρείας

Με αντικείμενο την ηλεκτροπαραγωγή
Κυριακή, 29 Ιουνίου 2008 07:00

ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ Πέμπτη 3 Ιουλίου, υπογράφεται η συμφωνία μεταξύ της ΕΛ.ΠΕ και της ιταλικής Εdison, για τη δημιουργία της μεικτής κοινοπρακτικής εταιρείας με αντικείμενο την ηλεκτροπαραγωγή.

Πρόκειται για την οριστικοποίηση της κατ' αρχήν συμφωνίας που είχαν ανακοινώσει οι δύο ενεργειακοί όμιλοι στις 11 Ιουλίου 2007, με στόχο τον από κοινού έλεγχο χαρτοφυλακίου ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1.500-2.000 μεγαβάτ.

Η συμφωνία που θα υπογραφεί την προσεχή Πέμπτη είναι η τρίτη ελληνικής με ευρωπαϊκή επιχείρηση η οποία οριστικοποιείται, μετά τη δημιουργία της Endesa Hellas, (ισπανική Endesa και όμιλος Μυτιληναίου) και της Enelco (ιταλική Enel και όμιλος Κοπελούζου).

Παγιώνεται δηλαδή η εικόνα σε ό,τι αφορά στην ηλεκτροπαραγωγή, με τη ΔΕΗ να διατηρεί τα απόλυτα μεγέθη της, αλλά με απώλειες ποσοστών στην εγχώρια αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι 3 εταιρείες και επιπλέον η «Ηρων Θερμοηλεκτρική» (ΤΕΡΝΑ), σχεδιάζουν μονάδες συνολικής ισχύος άνω των 4.000 μεγαβάτ, δηλαδή κάτι λιγότερο από το 50% του σημερινού δυναμικού της ΔΕΗ.

Ειδικότερα οι δύο από τις τρεις μεικτές εταιρείες (ΕΛ.ΠΕ- Edison, Εndesa Ηellas) έχουν σε λειτουργία παραγωγικές μονάδες (στη Θεσσαλονίκη και στην Αλουμίνιον της Ελλάδος) και όλες βρίσκονται σε φάση κατασκευής νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (ΕΛ.ΠΕ.-Edison στη Θίσβη, Enelco στη Χερώνεια Βοιωτίας και Endesa Hellas στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας).

Κοινοπραξία 50% - 50%

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά στη συμφωνία μεταξύ ΕΛ.ΠΕ. και Edison, αυτή θα προβλέπει τη δημιουργία μικτής κοινοπρακτικής εταιρείας χαρτοφυλακίου, με συμμετοχή 50% ΕΛ.ΠΕ και 50% Edison. Η εταιρεία χαρτοφυλακίου θα ελέγχει μία θυγατρική με αντικείμενο την ηλεκτροπαραγωγή και μία εταιρεία με αντικείμενο την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην πρώτη, η ΕΛ.ΠΕ. θα εισφέρει τη λειτουργούσα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (Ενεργειακή Θεσσαλονίκης ΑΕ) και η Edison τη συμμετοχή της στην εταιρεία Ενεργειακή Θίσβης (65% Εdison, 30% EΛTEX και 5% όμιλος Στασινόπουλου). Οπως ήδη αναφέρθηκε, η εταιρεία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Θίσβη Βοιωτίας.

Για τη ρύθμιση της συμμετοχής της Ελληνικής Τεχνοδομικής στην ενεργειακή Θίσβης, σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε μεταξύ ΕΛ.ΠΕ και Edison, η εταιρεία Χαρτοφυλακίου να ελέγχει το 75% της θυγατρικής στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ στο υπόλοιπο 25% θα συμμετέχει η ΕΛ.ΤΕΧ και η Χαλκόρ του ομίλου Στασινόπουλου.

Επί πλέον, στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Edison θα εισφέρει στα ΕΛ.ΠΕ. μετρητά 55 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ θα αναλάβει και το 50% των υποχρεώσεων της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης.

Στόχος των δύο εταιρειών, είναι η σταδιακή ανάπτυξη παραγωγικού χαρτοφυλακίου 1.500-2.000 μεγαβάτ, που θα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό ενέργειας μετά τη ΔΕΗ.

Ενεργειακή Θεσ/νίκης

Σε ό,τι αφορά στη δραστηριότητα της «Ενεργειακή Θεσσαλονίκης», αυτή το 2007 πραγματοποίησε πωλήσεις 144,2 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 124,7 εκατομμυρίων το 2006, και κέρδη προ φόρων 12,5 εκατομμυρίων, έναντι ζημιών 254.000 το 2006. Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας, ανέρχονται σε 102 εκατομμύρια.

Οσο για την Εdison αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία, με εγκατεστημένο δυναμικό στην Ιταλία περίπου 12.000 μεγαβάτ. Διαθέτει στην αγορά περίπου 66.000 γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ιταλική εταιρεία θεωρεί την Ελλάδα περιοχή στρατηγικής ανάπτυξης, καθώς πέραν της ηλεκτροπαραγωγής, επενδύει σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ και στην μεταφορά φυσικού αερίου, μέσω του Ελληνο-Ιταλικού αγωγού. Ηδη οι δύο όμιλοι συνέστησαν την μικτή εταιρεία Ποσειδών, η οποία θα κατασκευάσει και θα εκμεταλλεύεται τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛΑΚΤΩΡ
  • ΕΛΠΕ
  • ΜΥΤΙΛ
  • ΔΕΗ
  • ΤΕΝΕΡΓ



Σχολιασμένα