ΟΠΕΚ: Στα 170 δολάρια η τιμή του πετρελαίου πριν από το τέλος του έτους

Κυριακή, 29 Ιουνίου 2008 07:00

Εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου στα 170 δολάρια το βαρέλι πριν από το τέλος του 2008 προβλέπει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Χακίμπ Κελίλ, επικαλούμενος την εξασθένηση του δολαρίου και τις γεωπολιτικές ανησυχίες.

"Oι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να φθάσουν τα 170 δολάρια, καθώς η ζήτηση για καύσιμα στις ΗΠΑ αυξάνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και το δολάριο συνεχίζει να υποχωρεί έναντι του ευρώ", δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Κελίλ, ο οποίος παράλληλα ασκεί καθήκοντα υπουργού Πετρελαίου της Αλγερίας, το ράλι των πετρελαϊκών τιμών οφείλεται και στην άσκηση πολιτικής πίεσης προς το Ιράν, ενώ δεν σχετίζεται με την προσφορά, την οποία χαρακτήρισε επαρκή και ικανή να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ζήτηση.

Tην περασμένη εβδομάδα, η Λιβύη, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Αφρικής, ανακοίνωσε διά στόματος του υπουργού Πετρελαίου ότι ίσως να μειώσει την παραγωγή της λόγω υπερπροσφοράς αργού στην αγορά.

"Οι αποφάσεις της Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνέβαλαν στην υποτίμηση του δολαρίου, η οποία με τη σειρά της έσπρωξε προς τα πάνω τις τιμές του πετρελαίου", ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ.

Την Παρασκευή η τιμή του αργού αναρριχήθηκε στα 142,99 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Οι τιμές του αργού έχουν διπλασιαστεί σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, ενώ στο τρέχον τρίμηνο καταγράφουν ήδη άνοδο κατά 38% και οδεύουν προς τη μεγαλύτερη άνοδο - σε τριμηνιαία βάση - από το πρώτο τρίμηνο του 1999.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του "μαύρου χρυσού" θα ενισχυθεί περαιτέρω σε περίπτωση που η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια στις 3 Ιουλίου, εξέλιξη η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Αναταράξεις στα χρηματιστήρια

Η ξέφρενη κούρσα των τιμών του "μαύρου χρυσού", οι φόβοι περί επιτάχυνσης του πληθωρισμού και τα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία πυροδότησαν μαζικές ρευστοποιήσεις την περασμένη εβδομάδα στις αγορές μετοχών.

Στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ο παγκόσμιος δείκτης ΜSCI καταγράφει συνολικές απώλειες 11,7%. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοσή του από το πρώτο εξάμηνο του 1982.

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα κατά 3% υποχωρώντας κάτω από τις 1.300 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες 21%. Πρόκειται για το χειρότερο εξάμηνο από το 1986.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών σημειώνοντας πτώση πάνω από 2%.

Πηγές: Bloomberg, Financial Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα